Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου επιστρέφει τη δωρεά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Πιοτρ Άβεν

Τα Βρετανικά πολιτιστικά Ιδρύματα πιέζονται να διακόψουν κάθε σχέση με τους Ρώσους ολιγάρχες και βασικούς δωρητές τους και τα “αιματοβαμμένα χρήματα τους”.

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου διέκοψε κάθε σχέση με τον μέχρι σήμερα μεγάλο δωρητή της Ρώσο δισεκατομμυριούχο Πιοτρ Άβεν, αφού το όνομά του είναι συνδεδεμένο στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βασιλική Ακαδημία μετά από αυτό επέστρεψε την οικονομική συνεισφορά του Άβεν στην έκθεση του Φράνσις Μπέικον.

Ο Άβεν κατονομάζεται στις κυρώσεις της ΕΕ «ως ένας από τους στενότερους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν» και η RA – η οποία ήταν μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετώπιζαν εκκλήσεις για διακοπή των σχέσεων με Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποφάσισε τη διακοπή των σχέσεών τους.

Ο Άβεν, επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας, φωτογραφήθηκε στο Κρεμλίνο να ακούει τον Πούτιν να συζητά πώς να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Στη Βρετανία, όπου έχει διαμείνει, ο Άβεν είναι μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής σε βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Tate και η Βασιλική Ακαδημία, της οποίας πρόεδρος είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου επιστρέφει τη δωρεά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Πιοτρ Άβεν

Αυτός και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης, ο επιχειρηματίας Μιχαΐλ Φρίντμαν με έδρα το Λονδίνο, απάντησαν στις κυρώσεις της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς τις ως «ψευδείς και αβάσιμες», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είχε ωφεληθεί από κυβερνητικές διασυνδέσεις και ότι αυτός και ο Φρίντμαν ήταν «ανεπίσημοι απεσταλμένοι της ρωσικής κυβέρνησης».

Η Tate αντιμετωπίζει επίσης πίεση να διακόψει τους δεσμούς της με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος έχει ήδη γίνει στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ από το 2018. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ,  γεννημένος στην Ουκρανία, ιδρυτής ενός ρωσικού ομίλου ενέργειας και συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επίτιμο μέλος της Tate έχοντας κάνει μεγάλες δωρεές στο πολιτιστικό ίδρυμα.

Ο Κρις Μπράιαντ, δήλωσε στον Guardian: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε κύρωση που έχουμε στη διάθεσή μας: οικονομική, πολιτιστική και αθλητική. Δεν μπορούμε να είμαστε η γενιά που στάθηκε παράμερα, ενώ η γυμνή επιθετικότητα καταδίωκε την Ευρώπη. Φυσικά οι υποστηρικτές του Πούτιν θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και οι γκαλερί και τα μουσεία θα πρέπει να απομακρυνθούν ένα μίλι από τα αιματοβαμμένα ρωσικά χρήματα».

Ένας εκπρόσωπος της Tate είπε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανέναν από τους υποστηρικτές της.

Πηγή: lifo.gr