Ουκρανία: Ιάπωνες εθελοντές στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών – 70 Ιάπωνες μέχρι τώρα μπήκαν εθελοντικά στη φωτιά του πολέμου 

Θετικά απαντούν δεκάδες Ιάπωνες στην έκκληση του Κιέβου για να πυκνώσουν τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, προσφέροντας τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες εθελοντικά.

Ένας εκ των εθελοντών, ο Κέιτσι Κουρόγκι, 39 ετών, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters χαρακτηριστικά: «όταν είδα τις εικόνες ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών στην Ουκρανία να κρατούν όπλα και να πηγαίνουν στο μέτωπο, ένιωσα ότι έπρεπε να πάω (στο μέτωπο) αντί αυτών».

Η πρεσβεία, πάντως, της Ουκρανίας στο Τόκιο απέρριψε το αίτημα του, κρίνοντας πως δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Οποιοσδήποτε υποψήφιος (για να γίνει εθελοντής στη μάχη), πρέπει να έχει εμπειρία στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας ή να έχει υποβληθεί σε εξειδικευμένη εκπαίδευση».

Το ιαπωνικό ΥΠΕΞ καλεί, βέβαια, όσους υπηκόους του βρίσκονται στην Ουκρανία, να απομακρυνθούν, ενώ επιθυμεί να μη μεταβεί ουδείς Ιάπωνας στην ουκρανική επικράτεια, ανεξαρτήτως του λόγου για το οποίο το επιθυμεί.

Ο πόλεμος έχει εγείρει έντονα συναισθήματα στην ιαπωνική κοινωνία, με το Τόκιο να κυβερνάται μεταπολεμικά με βάση ένα φιλειρηνικό Σύνταγμα, με την ερμηνεία που έχει δοθεί σε αυτό τα τελευταία χρόνια να είναι η εξής: η Ιαπωνία δύναται να ασκεί το δικαίωμα συλλογικής αυτο-άμυνας, ενώ η χώρα μπορεί να συνδράμει συμμάχους που δέχονται επίθεση.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στη ρωσική πρεσβεία στο Τόκιο έναντι του πολέμου, ενώ η ουκρανική πρεσβεία στη χώρα ανακοίνωσε πως έχει λάβει 17 εκατομμύρια $ από δωρεές 60.000 Ιαπώνων.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Ριόγκα Σέκι, ο οποίος είναι 23 χρονών και προσέφερε ολόκληρο το μηνιάτικο του για την Ουκρανία. Όπως δήλωσε στο Reuters: «Υπάρχουν πολλοί σαν εμένα που θέλουν να κάνουν κάτι, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν», σημειώνοντας πως «θα πήγαινα περισσότερο στον πόλεμο, προκειμένου να μη δω παιδιά να φέρουν όπλα».

Πηγή: lawandorder.gr