ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ 10 ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υποτροφία που καλύπτει όλα τα έξοδα σε 10 Ουκρανούς/Ουκρανές για 6ης Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη

Στο πλευρό 10 Ουκρανών φοιτητών στέκεται με τη σειρά του και το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μαζί με την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τμήμα δίνει την ευκαιρία σε Ουκρανούς και Ουκρανές να συμμετάσχουν στις εργασίες της 6ης Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας, το ερχόμενο καλοκαίρι, με υποτροφία που καλύπτει πλήρως όλα τους τα έξοδα.
Η πρωτοβουλία συτή παίρνει σάρκα και οστά χάριν στον αναπληρωτή καθηγητή, Νίκο Παναγιώτου, και στον καθηγητή, Χρήστο Φραγκονικολόπουλο.
«Ο βασικότερος λόγος για τον οποίον υλοποιήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία είναι το γεγονός πως η νέα γενιά πλήττεται ανεπανόρθωτα από την υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία. Παιδιά έχουν αφήσει τις σπουδές τους και θεωρούν να ότι δεν έχουν μέλλον. Εδώ πρέπει να έρθουμε εμείς, ο υπόλοιπος κόσμος και να τους δώσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που άφησαν πίσω», σημειώνει Voria.gr ο κ. Παναγιώτου.
Άλλωστε, ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το συνέδριο κάθε χρόνο είναι η παραπληροφόρηση. Τώρα ο πόλεμος αυτός επανέφερε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το κρίσιμο αυτό θέμα και οι Ουκρανοί φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να το εξετάσουν από μία διαφορετική σκοπιά.
«Δίναμε και παλαιότερα υποτροφίες αλλά κυρίως σε Έλληνες φοιτητές. Όμως εφέτος θεωρήσαμε πολύ πιο σημαντικό να δώσουμε αυτήν την ευκαιρία στα άτομα που προέρχονται από την Ουκρανία», αναφέρει ο ίδιος.
Το τμήμα, ακολουθώντας την πρωτοβουλία του ΑΠΘ που ήταν το πρώτο ίδρυμα που ανέλαβε να καλύψει άμεσα τη σίτιση των 100 φοιτητών από την Ουκρανία, καθώς και έξοδα διαμονής και καθημερινών αναγκών τους, επέλεξε να δώσει τις υποτροφίες αυτές στους Ουκρανούς.
Το βασικό κριτήριο διεκδίκησης των υποτροφιών είναι να είναι τα παιδιά να προέρχονται από την Ουκρανία. «Αν ενδιαφερθούν αρκετοί Ουκρανοί, τότε θα λάβουμε υπόψιν τον βαθμό, τη σχετικότητα αλλά και τις προηγούμενες ακαδημαϊκές γνώσεις», τονίζει ο ίδιος ενώ συμπληρώνει πως βασικό στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλο και περισσότερων παιδιών.
Η Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας απευθύνεται και σε επαγγελματίες του χώρου, όχι μόνο σε φοιτητές. «Στόχος μας όταν τη δημιουργήσαμε ήταν να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη και τις δυνατότητες που έχει», προσθέτει ο κ. Παναγιώτου ενώ αναφέρει ότι και τις προηγούμενες χρονιές το Θερινό Σχολείο προσέλκυε το ενδιαφέρον Ουκρανών φοιτητών. «Πέρυσι είχαμε 15 αιτήσεις από την Ουκρανία. Με βάση αυτό είπαμε πως όσοι κάνουν αίτηση θα τους δεχτούμε δωρεάν», αναφέρει ο ίδιος.
Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τα μέσα Μαΐου. «Ήδη περίπου φοιτητές μεταξύ των οποίων και ένας από την Ουκρανία έχει κάνει αίτηση», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.
Η Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας συγκεντρώνει το κύρος και την εξειδίκευση πολύ γνωστών πανεπιστημίων και οργανισμών από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ υποστηρίζεται από οργανισμούς, εταιρείες και think tanks που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων με τη συνδρομή της με τη Deutsche Welle, του πανεπιστημίου του Χαλίν, τουTemple, το Beijing Foreign Studies University, το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ αλλά και του ΕΚΠΑ και του Παντείου Πανεπιστημίου.
Οι εργασίες (στην αγγλική γλώσσα) θα ξεκινήσουν στις 15 και θα ολοκληρωθούν στις 22 Ιουλίου 2022, ενώ η έναρξή της θα γίνει στις 15 Ιουλίου 2022, από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.
Περισσότερες πληροφορίες: http://joursummerschool.org/

Πηγή: voria.gr