Δωρεά ενός εκατ. ευρώ της ECA για την Ουκρανία

O πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της ECA (ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων), Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, ανακοίνωσε κατά τη γενική συνέλευση της ECA που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη του ουκρανικού λαού, ενώ τόνισε ότι «πολλοί σύλλογοι υποδέχτηκαν νεαρούς παίκτες». 

 «Η ECA θα διαθέσει μια αρχική οικονομική συνεισφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υποστήριξη των προσπαθειών των μελών μας να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό, ενώ πολλοί από τους συλλόγους μας έχουν επίσης προσφερθεί να βρουν ένα ασφαλές μέρος για τους παίκτες της ουκρανικής ακαδημίας νέων», τόνισε ο Αλ Κελαϊφί, μιλώντας μπροστά στον Όλεγκ Προτάσοφ -εκπρόσωπο της oυκρανικής ομοσπονδίας- και τον Σεργκέι Πάλκιν -διευθύνων σύμβουλο της Σαχτάρ Ντόνετσκ. 

 «Είναι δύσκολες στιγμές και είμαστε όλοι λυπημένοι, ζητάμε ειρήνη. Οι δύσκολες καταστάσεις που βλέπουμε μας θυμίζουν τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή και γιατί το εκτιμούμε τόσο απελπισμένα. Μας θυμίζει επίσης τη θετική δύναμη του ποδοσφαίρου, την κοινωνική του αποστολή. Είμαι σε επαφή με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) ώστε η ECA να μπορεί να βοηθήσει τόσο τον ουκρανικό λαό όσο και τους πρόσφυγες που φροντίζονται στις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

 «Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν αυξήσει την επιρροή και την ευημερία τους χάρη στην συνεργασία μεταξύ της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση στη Βιέννη τη Δευτέρα.
 Ο Αλ -Κελαϊφί είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, που είχε ως στόχο τον εντοπισμό εταίρων μάρκετινγκ για την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων τον κύκλο 2024-27, οδήγησε στην αύξηση της προβλεπόμενης αξίας για τα τουρνουά.
 «Για πρώτη φορά ποτέ, η UEFA και η ECA εργάστηκαν από κοινού για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού και ανταγωνιστικού τουρνουά, για τη διαχείριση της διαδικασίας πωλήσεων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων ανδρών. Είδαμε μια εκπληκτική αύξηση 39% στην προβλεπόμενη εμπορική αξία των διοργανώσεων ανδρών συλλόγων της UEFA για τον κύκλο μετά το 2024. Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει επίσης ότι εκείνοι που αμφισβήτησαν το ευρωπαϊκό μοντέλο ποδοσφαίρου έκαναν λάθος.»

 Η αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League ήταν μεταξύ των άλλων ζητημάτων που εξετάστηκαν, ενώ μίλησε για τη διαχείριση της πώλησης των δικαιωμάτων μάρκετινγκ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ανδρών, που εξασφάλισε η TEAM Marketing και η Relevent Sports Group: 
 
 «Αυτό σηματοδοτεί ένα νέο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με συλλόγους που καθορίζουν τη μοίρα τους. Αποδεικνύει επίσης ότι οι σκεπτικιστές του ευρωπαϊκού μοντέλου ποδοσφαίρου ήταν λάθος. Περισσότερη επιρροή και περισσότερος πλούτος για τους συλλόγους, πιο προοδευτική διακυβέρνηση και περισσότερη ενότητα. Μερικοί άνθρωποι προσπάθησαν να γκρεμίσουν το σύστημα για να έχουν μόνο ένα μέρος του δηλαδή», τόνισε.

 Η γενική συνέλευση της ECA πρόκειται να συζητήσει μια σειρά από ευρύτατα ζητήματα στο ποδόσφαιρο τις επόμενες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του Financial Fair Play, της μορφής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων μετά το 2024.
 Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η ECA προτείνει προς την UEFA τη συμμετοχή δύο συλλόγων στο Champions League με βάση τον συντελεστή στην UEFA και όχι μόνο τη θέση τους στο τελευταίο πρωτάθλημα. 
 Από το 2024, όπως είναι γνωστό, η μορφή του Champions League θα αναμoρφωθεί. 
 Ο συντελεστής UEFA, υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των αθλητικών αποτελεσμάτων τις προηγούμενες πέντε σεζόν.

Πηγή: amna.gr