Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ»

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΑΙΤΗΣΗ – ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Καλά νέα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥπΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης, που προανήγγειλε τη διεύρυνση των δικαιούχων. Όπως έκανε γνωστό, προωθείται ο διπλασιασμός των δικαιούχων, με την ανάλογη αύξηση των πόρων του Προγράμματος «Εξοικονομώ». Η αύξηση αυτή αφορά την τρέχουσα προκήρυξη και είναι μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες.
Η προθεσμία για τις αιτήσεις θυμίζουμε πως έχει λήξει από τις 15 Μαρτίου και αυτήν τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, από την οποία θα προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι. Για το πρόγραμμα τόσο από τη Θεσσαλία όσο και από την υπόλοιπη χώρα υπήρξε υπερβολική ζήτηση. Στο Υπουργείο είχαν υπολογίσει έναν προϋπολογισμό για την κρατική επιδότηση της τάξεως των 632 εκατ. ευρώ, που φτάνει για 50.000 κατοικίες να αναβαθμιστούν ενεργειακά, και συνολικά έχουν καταθέσει αίτηση 100.000 νοικοκυριά, ενώ τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Σημειώνεται ότι η χορήγηση των κονδυλίων γίνεται μέσω μοριοδότησης, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία και τη σχέση δαπανών και ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού. Άρα τα κονδύλια θα διατεθούν μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού. Έτσι, θα προκύψει μία ελάχιστη βαθμολογία, πάνω από την οποία οι αιτήσεις θα εγκρίνονται.
Μετά, λοιπόν, την αύξηση των πόρων για το «Εξοικονομώ» η βάση για την εξασφάλιση της επιδότησης θα υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να διπλασιαστούν. Πάντως οι ενδιαφερόμενοι/-ες που έχουν κάνει αίτηση και είναι σε αναμονή των αποτελεσμάτων, ώστε να δουν αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει στο χρονικό διάστημα αυτό να κάνουν μια προετοιμασία που είναι απαραίτητη για τη συνέχεια, ώστε να μη χάσουν χρόνο ή να βρεθούν προ εκπλήξεων. Ειδικότερα:
* Θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα σχέδια – έγγραφα από τον φάκελο του κτιρίου στην πολεοδομία και να έχουν ηλεκτρονικό αντίγραφο του φακέλου. Έτσι, όταν ανακοινωθεί από το πρόγραμμα να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, θα έχουν όλο τον φάκελο της πολεοδομίας διαθέσιμο και δεν θα χάσουν χρόνο για τη συλλογή του, καθώς θα υπάρξει αρκετός φόρτος εργασίας τότε στις πολεοδομίες και θα δημιουργηθούν σημαντικές καθυστερήσεις για τέτοιες διαδικασίες.
* Οι δυνητικοί “ωφελούμενοι” θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τι έχει δηλωθεί στις παρεμβάσεις με ιδιαίτερη προσοχή στα ποσά. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί τα μέγιστα ποσά του Προγράμματος θα πρέπει να δουν με τους μηχανικούς τους ή τους τεχνικούς που θα αναλάβουν τις εργασίες, ποιο είναι το πραγματικό κόστος των εργασιών και τι ποσά δεν θα καλυφθούν με επιχορήγηση από το Πρόγραμμα.
Είναι πολύ βασικό όσοι θέλουν να είναι σωστά προετοιμασμένοι για τη συνέχεια του Προγράμματος να εφαρμόσουν τις ανωτέρω οδηγίες, ώστε να μη χάσουν χρόνο ή να βρεθούν προ εκπλήξεων…
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Όσον αφορά τις αιτήσεις των πολυκατοικιών, το Υπουργείο για την ώρα έχει κάνει την παρακάτω ανακοίνωση: «Προβλεπόμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για τις 21/3/2022 μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία, σύμφωνα με τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος που θα δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέχρι τις 4 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος. Τα υπόλοιπα χρήματα που δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση μπορεί να προέρχονται από ίδια κεφάλαια ή από τραπεζικό δάνειο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταξη στο πρόγραμμα και για τις πολυκατοικίες προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την έκδοση των δύο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, την πιθανή έκδοση αδειών για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου/ αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας που είναι υποχρεωτική για την ένταξη στο πρόγραμμα και η αμοιβή του Συμβούλου του έργου αν επιλεχθεί. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία των μηχανικών της Λάρισας, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα.

Πηγή: eleftheria.gr