Οι Γιατροί του Κόσμου στέλνουν την 5η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

έμπτη αποστολή υλικού των Γιατρών του Κόσμου ξεκίνησε την Τρίτη 11 Απριλίου από την Ελλάδα μεταφέροντας 38 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ιατρικές και επισιτιστικές ανάγκες του Ουκρανικού λαού που συνεχίζει να υποφέρει από τα δεινά του πολέμου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στο Siret, όπου η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου θα την παραδώσει στην οργάνωση Help Ukraine για την υποστήριξη 6 νοσοκομείων στην ευρύτερη περιοχή του Chernivtsi καθώς και σε άλλες περιοχές με αυξημένες ανάγκες.

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν ήδη συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερους από 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στην αποστολή τους στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, έχουν συμμετάσχει 35 εθελοντές ιατροί και διοικητικοί για τη λειτουργία μιας Κινητής Ιατρικής Μονάδας, που προσφέρει καθημερινά πρώτες βοήθειες και ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου φιλοξενούν στα στεγαστικά τους προγράμματα όσους έχουν ανάγκη από κατάλυμα, ενώ στα Ανοικτά Πολυϊατρεία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν ψυχοκοινωνική και υλική βοήθεια (kit τροφίμων για την κάλυψη βασικών αναγκών). Τέλος, με τη λειτουργία του Γραφείου Βοήθειας (Help Desk) εξυπηρετούν καθημερινά Ουκρανούς πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια.

Μετρώντας ήδη περισσότερες από 40 μέρες συνεχούς δράσης για την υποστήριξη του Ουκρανικού λαού, οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν καθημερινά τις παρεμβάσεις τους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Πηγή: tvxs.gr