«Έκρηξη» δωρεών των Φινλανδών για την Ουκρανία

Οι δημόσιες δωρεές της Φινλανδίας για την Ουκρανία έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κατακτήσει τις καρδιές και το μυαλό του φινλανδικού κοινού πυροδοτώντας οδυνηρές αναμνήσεις της ιστορίας της.

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Στη Φινλανδία, των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο καθώς οι δωρεές από τη Φινλανδία στην Ουκρανία αυξήθηκαν έκτοτε στα 53 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Φινλανδικής Εταιρείας Ραδιοφωνίας (YLE).

Η βοήθεια χορηγήθηκε κυρίως μέσω του Ερυθρού Σταυρού, ύψους περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ. Η UNICEF και το φινλανδικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης Save the Children, έλαβαν δωρεές αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον,  το φινλανδικό παράρτημα της UN Women, οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, έχει λάβει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνέντευξη στο YLE, η Terhi Bruun, υπεύθυνη επικοινωνίας στη UNICEF Φινλανδίας είπε ότι η οργάνωσή της έλαβε ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε δοθεί σε άλλες καταστάσεις κρίσης. Η αύξηση των δωρεών μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η δωρεά σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από πριν – ένα μόνο κλικ μακριά σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε έναν ιστότοπο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε επίσης μνήμες από την ιστορία, γεγονός που καθιστά κάπως συγκεκριμένη την ταύτιση με την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου το 11% των Φινλανδών έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στις περιοχές που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση.

Πηγή: euractiv.gr