Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν νοσοκομεία και εθελοντές να προετοιμαστούν για εισαγωγές τραυματιών

Κάθε χρόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από βία που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Μόνο το 2021, περισσότεροι από 18.300 άνθρωποι σε ολόκληρη την περιοχή τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους. Για να βελτιώσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης των Παλαιστινίων στις ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εκπαιδεύσει στις πρώτες βοήθειες εθελοντές της κοινότητας, νοσοκομειακό προσωπικό στην αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών απωλειών και έχουν δωρίσει φάρμακα σε μεγάλα νοσοκομεία.

Εκπαίδευση εθελοντών της κοινότητας στη Δυτική Όχθη

Ο 22χρονος Omar Basam Abu Hamad είναι δάσκαλος κι εργάζεται εθελοντικά ως τραυματιοφορέας από το 2014. Ζει στον καταυλισμό προσφύγων Al-Fawwar, νότια της πόλης της Χεβρώνας, όπου ένα μόνο κέντρο υγείας εξυπηρετεί περίπου 9.500 Παλαιστίνιους. Με το κέντρο υγείας να αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, εθελοντές της κοινότητας όπως ο Omar συχνά βοηθούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους ντόπιους.

Όταν η κατάσταση ασφαλείας στον καταυλισμό είναι ήρεμη, ο Omar βοηθά μια νοσηλεύτρια κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των ασθενών στο σπίτι. Αφού εκπαιδεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην υποστήριξη ψυχικής υγείας, ο Omar είναι πλέον σε θέση να παρέχει ψυχολογικές πρώτες βοήθειες καθώς και ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή που φροντίζει. Αλλά «η κατάσταση ασφαλείας είναι απρόβλεπτη», λέει, και μερικές φορές η κοινότητά του χρειάζεται επείγουσα ιατρική υποστήριξη.

Ο καταυλισμός Al-Fawwar αποτελεί εδώ και καιρό μία εστία βίας στη Δυτική Όχθη. Η παρενόχληση των κατοίκων του καταυλισμού αποτελεί μια καθημερινότητα. Όταν ξεσπά η βία στον καταυλισμό, μπορεί να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να χρειαστεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η ανταπόκριση σε τέτοια περιστατικά μπορεί να είναι δύσκολη για τον Omar και άλλους εθελοντές της κοινότητας, οι οποίοι έχουν περιορισμένη εκπαίδευση και εμπειρία στη διαλογή των τραυματιών.

Ο Omar ήταν μεταξύ των 80 εθελοντών που εκπαιδεύτηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2021 στον καταυλισμό Al-Fawwar για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα μετά από βίαια επεισόδια.

«Τώρα ξέρουμε τι να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», λέει ο Omar. «Έχουμε μάθει πώς να κάνουμε τη διαλογή των ασθενών. Έχουμε επίσης ορίσει ένα μέρος όπου οι τραυματίες μπορούν να μεταφερθούν για να λάβουν ιατρική βοήθεια με ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις». Ο Omar λέει ότι είναι περήφανος που προσφέρει τις υπηρεσίες του την κοινότητά του, παρά τους κινδύνους για την ασφάλειά του.

Παρόμοιες εκπαιδεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε τρεις άλλες κοινότητες σε ολόκληρη την επαρχία της Χεβρώνας από πέρυσι – στον καταυλισμό Al-Arroub, Beit Ummar και Mohtasseb – καθώς και σε τρία νοσοκομεία δευτεροβάθμιας και σε ένα τριτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης εκπαιδεύσει εθελοντές από έξι κοινότητες που ζουν κοντά στο διαχωριστικό τείχος στην Ιερουσαλήμ, όπου η βία μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων είναι συχνή.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 42 γιατροί και νοσηλευτές στη Ραμάλα έχουν εκπαιδευτεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προκειμένου να εκπαιδεύσουν άλλους σε βασικές υπηρεσίες υγείας και στη φροντίδα τραύματος.

Υποστήριξη νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις υγειονομικές αρχές της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2021, μέσω της ανάπτυξης υποδομών και συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε κάποια από τα κύρια νοσοκομεία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης συμβάλει στην ενίσχυση της δυνατότητας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να αντιμετωπίζουν μαζικές εισροές θυμάτων – όταν 10 ή περισσότεροι τραυματίες φθάνουν ταυτόχρονα σε μια ιατρική δομή.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα τον Μάιο του 2021, περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.000 άλλοι τραυματίστηκαν. Πολλά θύματα έφτασαν στα νοσοκομεία μέσα σε λίγη ώρα και το προσωπικό στα επείγοντα στις κύριες ιατρικές δομές της Λωρίδας της Γάζας αγωνίστηκε για να ανταπεξέλθει.

Το νοσοκομείο Beit Hanoun, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, δέχθηκε μεγάλο αριθμό τραυματιών, προτού τους μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν ένα τρίμηνο πρακτικής εξάσκησης σε 70 μέλη του προσωπικού των επειγόντων περιστατικών στο Beit Hanoun, κυρίως νοσηλευτές και γιατρούς, για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες και να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης.

«Οι γιατροί στα επείγοντα είχαν καλές γνώσεις, αλλά δεν είχαν την εμπειρία να εφαρμόσουν αυτά που είχαν μάθει στο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο νοσηλευτής και εκπαιδευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Enrico Vallaperta. «Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε κυρίως σε γενικές τεχνικές έκτακτης ανάγκης – πώς να οργανώσετε τη ροή των ασθενών, πώς να γίνει η διαλογή των ασθενών, πώς να φροντίσετε τους ασθενείς με τραύματα. Ο επόμενος κύκλος εκπαίδευσης θα είναι πιο εξειδικευμένος, εστιάζοντας στη φροντίδα των τραυμάτων, την τοξικολογία κ.λπ.» Το 2022, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να επεκτείνουν την εκπαίδευση αυτή σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν χειρουργική και μετεγχειρητική φροντίδα σε ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα στη Λωρίδα της Γάζας και να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς και την Καλκίλια.

Πηγή: msf.gr