Χανιά:Είκοσι δυο συλλεκτικά όπλα προστέθηκαν και κοσμούν το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου

Μια σημαντική δωρεά αλλάζει την εικόνα του Πολεμικού Μουσείου Ασκύφου

Σε μια σημαντική δωρεά για το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στα Ασκύφου από την προσωπική συλλογή του προχώρησε ο κ. Δημήτρης Ειρηνάκης. Συγκεκριμένα ο κ. Ειρηνάκης δώρισε 22 όπλα στο μουσείο. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Όπως ανέφερε ο κ. Ειρηνάκης στο Flashnews.gr, πριν από δυο χρόνια είχε παραχωρήσει στο μουσείο άλλα 27 τεμάχια.

Πως βρέθηκαν τα όπλα στην κατοχή του

Ο κ Ειρηνάκης μιλώντας στο Flashnews.gr ξεκίνησε λέγοντας πως ο ίδιος « είναι συλλέκτης αντικειμένων που έχουν σχέση με την κρητική παράδοση από την Ε’ Δημοτικού. Μεγαλωμένος στα Χανιά και με καταγωγή από τα Σφακιά πλέον έχει επιστρέψει στον τόπο του σχεδόν μόνιμα καθώς περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου στα Σφακιά». Όπως ανέφερε ο κ. Ειρηνάκης «τα συγκεκριμένα όπλα έφτασαν στα χέρια του και έγιναν μέρος της συλλογής του όταν του παραχωρήθηκαν τιμής ένεκεν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς έχει επιτελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και έχει υπάρξει για χρόνια σύμβουλος υπουργών. Τα όπλα αυτά συγκεκριμένα είναι “αποστρατικοποιημένα”, δεν είναι λειτουργικά καθώς δεν μπορεί να ρίξει κάποιος με πυρομαχικά αλλά εξωτερικά η εμφάνιση παραμένει απαράλλαχτη. Τα όπλα ήταν καθόλα νόμιμα και δηλωμένα στην αστυνομία».

Ο ίδιος «μετά από μια επίσκεψη του στο μουσείο σκέφτηκε ότι τα όπλα του θα ήταν καλό να βρίσκονται σε ένα χώρο που να μπορούν και άλλοι να τα βλέπουν». Μάλιστα όπως εξιστορεί «η απόφαση πάρθηκε όταν βρέθηκε στο Πολεμικό Μουσείο και αντίκρισε ως μόνα εκθέματα μια σκουριασμένη ξιφολόγχη και κάτι φωτογραφίες». 

Οι διαδικασίες που ακλούθησε

Συνεχίζοντας ο κ. Ειρηνάκης ανέφερε ότι «οι διαδικασίες για να δωριθούν τα όπλα στο Μουσείο δεν είναι καθόλου απλές. Έπειτα από μεγάλη αναζήτηση διαπίστωσε πως θα έπρεπε πρώτα  να δωρίσει τα όπλα του στο πολεμικό μουσείο της Αθήνας με την προϋπόθεση να δοθούν χρησιδάνειο – για πάντα δηλαδή – στο Δ. Σφακίων. Στην συνέχεια τα όπλα θα μεταφερόντουσαν στο Μουσείο συνοδεία λοχαγού – ο οποίος είναι και μουσειολόγος από το πολεμικό μουσείο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο

Ο κ. Ειρηνάκης ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μουσείο. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άτομο που να εργάζεται στο μουσείο ώστε ο χώρος να έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και κάποιον που να υποδέχεται και να ξεναγεί τον κόσμο στα εκθέματα». Συγκεκριμένα όπως αναφέρει «ο χώρος είναι κλειδωμένος και όποιος θέλει να τον επισκεφτεί θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της κοινότητας του χωριού, τον κ. Γιάννη Καρκάνη, ώστε να του ανοίξει το μουσείο και να τον ξεναγήσει στον χώρο».

Την ανάγκη για πρόσληψη ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου ατόμου για να εργαστεί στο μουσείο ανέφερε και η κ. Αφροδίτη Σφηνιά, Αντιδήμαρχος Σφακίων. Όπως τόνισε η κ. Σφηνιά  «στο δυναμικό του δήμου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο άτομο που να μπορέσει να εργαστεί ως υπάλληλος του μουσείου. Γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ωστόσο ο δήμος δεν διαθέτει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Από πλευράς τους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί κάποιο άτομο. Στο παρελθόν η θέση αυτή είχε καλυφθεί με οκτάμηνη σύμβαση του ΟΑΕΔ. Προς το παρόν υπάρχει αναμονή για κάποια καινούργια. Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν μόνο προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται μόνιμες λύσεις για την αξιοπρεπή λειτουργία του μουσείου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γιάννης Καρκάνης Πρόεδρος της κοινότητας Ασκύφου ανέφερε πως « αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει να ανοίγει το μουσείο σε οποίον θέλει να το επισκεφτεί και πραγματοποιεί και μικρή ξενάγηση καθώς εκείνος διαθέτει το κλειδί του μουσείου. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση, ένα άτομο ώστε  το μουσείο να έχει ωράριο λειτουργίας και να μπορεί να το επισκέπτεται όποιος το επιθυμεί»

Μάλιστα ο κ. Ειρηνάκης ανέφερε ότι « αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η βιβλιοθήκη του δήμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5000 βιβλία στην βιβλιοθήκη τα οποία στεγάζονται πρόχειρα εν αναμονή καλύτερης οργάνωσης της βιβλιοθήκης»

Η δωρεά των όπλων έδωσε νέα εικόνα στο μουσείο

Η δωρεά του κ. Ειρηνάκη από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο, τοποθετημένη σε ειδικές προσθήκες και διαθέσιμη πλέον προς το κοινό. Σχετικά με την δωρεά η κ. Σφηνιά ανέφερε στο Flashnews.gr «είμαστε πολύ χαρούμενοι. Βλέπουμε ότι υπάρχει αγάπη για τον τόπο μας και ο εθελοντισμός παίρνει μπρος  Το να υπάρχει ένα μουσείο άδειο δεν υπάρχει κάποιο νόημα. Το υλικό που έχει προστεθεί είναι άξιο για επισκεψιμότητα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να το διαφημίσουμε προς τα έξω.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο κ. Καρκάνης για την δωρεά « Είναι μια καταπληκτική πρωτοβουλία για τον τόπο. Είναι αρκετά τα όπλα που δωρίθηκαν, όλα σε πολύ καλή κατάσταση. Ο χώρος που χρησιμοποιείται σαν λαογραφική συλλογή για τον δήμο Σφακίων έχει μια αίθουσα για τον μακεδονικό αγώνα και εκεί σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται τα όπλα».

Πηγή: flashnews.gr