«Ασ’ τα να τρέξουν ξανά», μια δεύτερη ευκαιρία για αθλητικά παπούτσια

Εθελοντικό πρόγραμμα με κύριους αποδέκτες κοινωνικές δομές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Για 4η χρονιά η περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, επίσημο διοργανωτή του 8ου Αυθεντικού Ημι-Μαραθωνίου Αθηνών, διοργανώνει το εθελοντικό πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών.

Είναι μία πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών που προωθούνται για επαναχρησιμοποίηση με κύριους αποδέκτες κοινωνικές δομές δήμων (κοινωνικές ιματιοθήκες, κοινωνικά παντοπωλεία) της χώρας τους, αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Το 2018 η συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ οδήγησε στο να αποκτήσουν τουλάχιστον 500 ζεύγη μια νέα ζωή.

Η δράση που έχει τον συμβολικό τίτλο «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά» αποτελεί ήδη έναν θεσμό που έχει την αφετηρία του και εφαρμόστηκε για 6 συνεχόμενες χρονιές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ζεύγη αθλητικών παπουτσιών.

Οι άνθρωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης σκεπτόμενοι ότι παρότι όλοι μας έχουμε ίσα δικαιώματα στην άθληση υπάρχουν και εκείνοι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, προχώρησαν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

«Στην πλειονότητα των μεγάλων ημι-μαραθωνίων του εξωτερικού εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα με περιβαλλοντικό και κοινωνικό σκοπό» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν πρέπει να «οδηγήσω» τα αθλητικά μου παπούτσια στο «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά»;

Το πρόγραμμα συλλέγει παπούτσια τα οποία δεν έχουν τρύπες, τα πέλματα δεν έχουν φθαρεί ή ξεκολλήσει, δεν έχουν άλλες αισθητικές αλλοιώσεις και γενικά συλλέγουν παπούτσια που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και εξακολουθούν να έχουν «ζωή μέσα τους». Μετά τη συγκέντρωση των παπουτσιών οι εθελοντές της οργάνωσης θα προβούν σε διαλογή των ζευγαριών των αθλητικών παπουτσιών που είναι σε καλή κατάσταση και θα τα ταξινομήσουν ανά μέγεθος.

Στη συνέχεια θα συσκευαστούν και θα προωθηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι τα διαμοιράζουν στους συνανθρώπους μας. Τα παπούτσια θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια της Half MARATHON EXPO, στο Helexpo στο Μαρούσι από 14 έως 16 Μαρτίου.

«Ετσι λοιπόν ζευγάρια που βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο ράφι στο σπίτι θα επαναχρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας, οι οποίοι τα χρειάζονται όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά και στην καθημερινότητά τους» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση/αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που από το 2005 δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον τομέα της σχέσης αθλητισμού και περιβάλλοντος. Οι δράσεις της προωθούν τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Τα περιβαλλοντικά προγράμματα του ΣΕΓΑΣ στα οποία εντάσσεται και η δράση «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά» διοργανώνονται από κοινού με το Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο και έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο ΣΕΓΑΣ με το Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο εκπονούν από κοινού για 12 συνεχή έτη περιβαλλοντικά προγράμματα. Το πρόγραμμα «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά» φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).

Περισσότερα για τη δράση συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών μπορείτε να δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

http://teamfortheworld.blogspot.gr/ και

https://www.facebook.com/teamfortheworld1/