Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον

Θεμέλιο της φιλοσοφίας του oμίλου είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, η δημιουργία έργου με αξία για όλους, η αξιοπιστία και η κοινωνική προσφορά.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στην καρδιά της εταιρικής και επιχειρηματικής κουλτούρας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Είναι, όμως, και στο επίκεντρο της καθημερινής πρακτικής των εταιρειών του με πολιτικές και διαδικασίες που διατρέχουν κάθε πτυχή των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Θεμέλιο της φιλοσοφίας του oμίλου, άλλωστε, είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, η δημιουργία έργου με αξία για όλους, η αξιοπιστία και η κοινωνική προσφορά, χαρακτηριστικά τα οποία έχουν συμβάλει καταλυτικά στην επιχειρηματική υπεροχή του εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος χορηγικών προγραμμάτων και δράσεων για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των νέων –φοιτητών και επιστημόνων–, των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και δωρεάν κατασκευή έργων υποδομής στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Επιπλέον, για την κατασκευή των έργων που αναπτύσσει σε όλη την Ελλάδα επιλέγει να καλύπτει εκατοντάδες θέσεις εργασίας με εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες, τονώνοντας έτσι την εγχώρια απασχόληση και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο σε όλα τα μέρη όπου είναι παρών.  

Συνολικά, το 2021 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω των εταιρειών του, υλοποίησε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης που ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικού έργου της χρονιάς που πέρασε είναι το νέο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σούδα σε πρώτο πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως, η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με δωρεές εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.  Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο που υλοποιήθηκε επίσης μέσα στο 2021 αποτέλεσε η δωρεά στο Δαμάσι Τυρνάβου, όπου η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου σχολείου μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες από τον καταστροφικό σεισμό (Μάρτιος 2021), ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να ξεκινήσουν εγκαίρως τη νέα σχολική χρονιά.  

Στο πλευρό της κοινωνίας

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία Covid-19, ο όμιλος ήταν και παραμένει αρωγός του έργου του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξής του. Χαρακτηριστικά, η δράση του για το 2021 επικεντρώθηκε στην ενίσχυση κέντρων υγείας και νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας τόσο μέσω παροχής εξοπλισμού όσο και μέσω δωρεάν κατασκευαστικών εργασιών, όπως η διαμόρφωση χώρου σε μονάδα προσομοίωσης εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».  

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο που υλοποιήθηκε επίσης μέσα στο 2021 αποτέλεσε η δωρεά στο Δαμάσι Τυρνάβου, όπου η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου σχολείου μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες από τον καταστροφικό σεισμό (Μάρτιος 2021), ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να ξεκινήσουν εγκαίρως τη νέα σχολική χρονιά. 

Ανταποκρινόμενος στις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, ο όμιλος στάθηκε στο πλευρό των περιοχών που επλήγησαν, παρέχοντας μηχανήματα έργου τόσο στην Πολιτική Προστασία όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα, υποστηρίζοντας την προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών. Επιπλέον, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στήριξης των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, το οποίο συνεχίζεται και το 2022.

Όπως κάθε χρόνο, ο όμιλος και το 2021 συνέχισε να στηρίζει μέσω χορηγιών πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η υποστήριξή του, για δεύτερη χρονιά, στην υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιείται στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία έχει φέρει ήδη στο φως ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. 

Πρωτοποριακές δράσεις για το περιβάλλον

Προσανατολισμένος στην πράσινη μετάβαση εδώ και δεκαετίες, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσα από τη θυγατρική του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωταγωνιστεί στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας. Με στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 6,4 GW, μέσα στην επόμενη επταετία η εταιρεία θα ηγηθεί της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στο θέμα της αγοράς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου, σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS, σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες). Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.) συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επενδύοντας συστηματικά εδώ και 25 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στηρίζοντας με επιμονή τον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προχώρησε σε μια πολύ σημαντική και πρωτοπόρα πρωτοβουλία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα θα μετατραπεί σε πράσινη εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η υλοποίηση ξεκίνησε μέσα στο 2021 και σύντομα η 115 Π.Μ. θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ.

Βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας

Έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης για τον ρόλο του ως βασικού πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει τη δυναμική εκτέλεση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, με στόχο τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας την προσεχή πενταετία, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: lifo.gr