ΑΡΣΙΣ: Υπηρεσίες υποστήριξης για κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες

Υποχρέωση των γυναικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι η συμμετοχή τους σε ομάδα εργασιακής συμβουλευτικής και σε μαθήματα ελληνικών.

Στέγαση και υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής και άτυπης εκπαίδευσης σε ευάλωτες γυναίκες με τη συνδρομή διερμηνέα, παρέχει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης German Doctors e.V.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διατίθενται οκτώ θέσεις φιλοξενίας σε δύο πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη για ενήλικες, κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες που έχουν καταθέσει αίτηση ή έχουν πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας (άσυλο), καθώς και για τα παιδιά τους.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Μοναδική υποχρέωση των γυναικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι ησυμμετοχή τους σε ομάδα εργασιακής συμβουλευτικής και σε μαθήματα ελληνικών, ενώ προαιρετικά μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε γυναίκα, αιτούσα ή δικαιούχο διεθνούς προστασίας, μετανάστρια δεύτερης γενιάς που ζει στην Ελλάδα ή είναι Ελληνίδα, μιλάει Αραβικά, Αγγλικά ή Ελληνικά και διανύει μια δύσκολη περίοδο της ζωής της.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να συμμετέχουν καθημερινά σε μαθήματα γλωσσών(Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά), ηλεκτρονικών υπολογιστώνενημερωτικές συναντήσεις σχετικά με νομικά, ιατρικά και ψυχοκοινωνικά ζητήματα, ομάδες ενδυνάμωσης, δραστηριότητες, όπως δραματοθεραπεία, κοπτική-ραπτική, μαγειρική, χορό και εργαστήρια τέχνης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων προβλέπεται η φύλαξη και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Βασικοί στόχοι του προγράμματος με τίτλο «German Doctors e.V. Social Services for Vulnerable Women, είναι η ασφαλής και αξιοπρεπής διαμονή των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους, καθώς και η ενίσχυση της ψυχολογικής, ψυχοκοινωνικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής κατάστασής τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, τόσο από την δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκονται όσο και από τις παλαιότερες τραυματικές τους εμπειρίες.

Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες γυναίκες υποστηρίζεται σημαντικά από εθελόντριες και εθελοντές, οι οποίοι συμβάλλουν στη λειτουργία του προγράμματος.

Πηγή: thessnews.gr