Τράπεζα Τροφίμων: Ίδρυμα Καταπολέμησης της Πείνας- Αριστομένης Διονυσόπουλος

Η «Τράπεζα Τροφίμων» έρχεται να φέρει μία νότα αισιοδοξίας με μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Είναι το πρώτο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ‘Ιδρυμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης.

Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και η ίδρυσή του εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιούνιο του 1995.

Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων που αριθμεί 247 περίπου Τράπεζες Τροφίμων σε 21 χώρες της Ευρώπης. Για την εκπλήρωση του σκοπού της συγκεντρώνει δωρεάν τρόφιμα, αναψυκτικά και είδη καθαριότητας από εταιρείες και ιδιώτες τα οποία στην συνέχεια τα μοιράζει δωρεάν σε ιδρύματα (οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κλπ) και συσσίτια αστέγων – απόρων οι οποίοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Κ. Διονυσόπουλε έχετε ως λογότυπο – σύνθημα «Ας σβήσουμε την πείνα απ’ το χάρτη». Έχετε κατακτήσει τον στόχο αυτό ;
Με την βοήθεια των δωρητών, υποστηρικτριών Εταιρειών και εθελοντών το 2012 μοιράσαμε 1418 τόνους τροφίμων, αναψυκτικών και απορρυπαντικών σε 218 συσσίτια απόρων και Ιδρύματα (ορφανοτροφεία, γηροκομεία κλπ) στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. ‘Εχουμε λοιπόν επιτύχει ένα σημαντικό μέρος του στόχου μας αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαλείψαμε την πείνα από τον χάρτη. Προσπαθούμε για κάτι καλύτερο.

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ποιός είναι ο τρόπος λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων;
Δεχόμαστε δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και απορρυπαντικά τα οποία στη συνέχεια διανέμουμε στους έχοντες ανάγκη μέσω των οργανωμένων συσσιτίων και Ιδρυμάτων. Προϋπόθεση της διανομής και της ένταξης στο πρόγραμμά μας ενός συσσιτίου – αποδέκτη είναι ο έλεγχος του τρόπου λειτουργίας του έτσι ώστε τα δωριζόμενα προϊόντα να διατίθενται σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Σε πόσους ανθρώπους παρέχετε βοήθεια τα τελευταία χρόνια; Πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτός στην περίοδο της οικονομικής κρίσης;
Το 2012 ενισχύσαμε τα συσσίτια 32.000 περίπου απόρων σε καθημερινή βάση. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των συσσιτούντων που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή από 30 έως και 100%.

Η συμβολή της εθελοντικής εργασίας στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς είναι σημαντικός. Στην Τράπεζα Τροφίμων πόσους εθελοντές έχετε;
Βασικό ρόλο στην λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων παίζουν οι Εθελοντές που διαθέτουν το χρόνο τους με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Επί καθημερινής βάσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 30 εθελοντές και περίπου 100 περιστασιακά.

Βρίσκεστε στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς, πιστεύετε ότι η προσφορά επιστρέφει και με ποιό τρόπο; Γίνονται μικρά θαύματα στην ζωή;
Ανεπιφύλακτα ναι, γίνονται θαύματα. Ο ‘Ελληνας με την κρίση ξαναέφερε στην επιφάνεια το αίσθημα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει, αισθήματα που είχε σκεπάσει η επίπλαστη ευημερία και η σπατάλη. Βλέπουμε και νοιώθουμε την ικανοποίηση της προσφοράς του δωρητή η οποία ασφαλώς δεν απαιτεί ανταπόδοση.

INFO

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6220025 & 210-6220059
Fax: 210-6221316
Email: traptrof@otenet.gr
Ιστοσελίδα: www.traptrof.gr
Facebook: www.facebook.com/TheGreekFoodBank

Λεωφόρος Κρυονερίου 124,
Κρυονέρι-Αττική, Τ.Κ 14568