ΑΜΚΕ με Οδηγό το Διαβήτη: Υπηρεσίες σε 500 ακρίτες

Health Care Doctor Help Concept

Εξετάσεις σε περισσότερους από 500 ανθρώπους προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του 7ου ταξιδιού πρόληψης και ενημέρωσης, η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη».  Ήδη εντοπίστηκαν 15 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη. 

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, σε επτά νησιά του Αιγαίου την Κάλυμνο, τους Φούρνους, τους Λειψούς, τη Λέρο, το Αγαθονήσι, την Ψέριμο και τους Αρκιούς. Στην Κάλυμνο πραγματοποιήθηκε και ομιλία ενημέρωσης στη δημοτική βιβλιοθήκη του νησιού, με αθρόα συμμετοχή.

Άξιο λόγου είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ήδη διαγνωσμένων ατόμων με διαβήτη βρέθηκαν αρρύθμιστοι. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι διαβητικοί είχαν να επισκεφθούν γιατρό για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι στους Φούρνους Κορσεών, πέρσι η εθελοντική ομάδα είχε συστήσει συγκεκριμένα μέτρα σε άτομα με διαβήτη και φέτος πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος, διαπιστώνοντας μια καλή πορεία των πασχόντων.

Η ΑΜΚΕ προσέφερε εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αλλά και πνευμονολογικές και οφθαλμολογικές, στο πλαίσιο ελέγχου συννοσηροτήτων του διαβήτη. Επίσης, η ποδολόγος εξέτασε και φρόντισε τα πόδια διαβητικών και μη, εντοπίζοντας αρκετά παραμελημένα περιστατικά.

Πολύτιμες ήταν οι υπηρεσίες για τους 23 από τους συνολικά 35 κατοίκους στην Ψέριμο, ακόμη και με κατ’ οίκον επισκέψεις. Κάποιοι ασθενείς ήταν αδύνατο να μεταβούν σε άλλα νησιά. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση στη Ρόδο, όμως η ακτοπλοϊκή σύνδεση περιορίζεται σε μόλις δύο φορές την εβδομάδα ή πρέπει να πάνε με καϊκι στην Κάλυμνο!

Αξιομνημόνευτη είναι η εθελοντική συμμετοχή και προσφορά τω γιατρών μας οι οποίοι ακούραστα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους ακρίτες μας και συγκεκριμένα:

  • του Παθολόγου- Διαβητολόγου, Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, κ. Αντώνη Λέπουρα, ο οποίος βρίσκεται ακούραστα δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια
  • της Πνευμονολόγου –Εντατικολόγου, τ. επιμελήτριας Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία, Δήμητρας Παπανδρινοπούλου
  • της Κοινωνιολόγου MSc,PHd- Συμβούλου ψυχικής υγείας, Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και Μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠ, κυρίας Ευαγγελίας Τσαπατσάρη
  • της Ποδιάτρου κ. Λένας Βασιλείου
  • του Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, Δρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνη Χαρακίδα και
  • της νοσηλεύτριας Δήμητρας Κοκκόρη

Η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» ευχαριστεί όλους τους δήμους, τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους που αγκάλιασαν την προσπάθεια, στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου Γεράσιμο Αποστολάτο και στον γενικό γιατρό της Λέρου, κ. Βαγγέλη Μαρκάκη για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη.

Πηγή: virus.com.gr