ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία για την αντικεραυνική προστασία του Παρθενώνα

Το αντικείμενο της πρωτότυπης εργασίας αφορά στην ανάπτυξη μεθόδων αντικεραυνικής προστασίας μνημείων

Το Διεθνές Βραβείο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας «2022 Codes & Standards Committee Prize Paper Award», της μεγαλύτερης παγκοσμίως τεχνολογικής επαγγελματικής κοινότητας ΙΕΕΕ, απονεμήθηκε στην ερευνητική εργασία, με τίτλο «Αντικεραυνική προστασία του Παρθενώνα με τη χρήση στοχαστικού μοντέλου σύλληψης του κεραυνού».

Το αντικείμενο της πρωτότυπης εργασίας αφορά στην ανάπτυξη μεθόδων αντικεραυνικής προστασίας μνημείων, με σκοπό τον περιορισμό της πιθανότητας απώλειας πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω κεραυνικών πληγμάτων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών συστημάτων εξωτερικής αντικεραυνικής προστασίας στο μνημείο του Παρθενώνα.

Η προτεινόμενη μεθοδολογία βασίζεται σε ένα στοχαστικό μοντέλο σύλληψης του κεραυνού, που στηρίζεται στη θεωρία των μορφοκλασματικών δομών, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του Υπ. Διδάκτορα Αλέξιου Ιωαννίδη, υπό την επίβλεψη του Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμά Τσοβίλη. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Παντελής Μικρόπουλος και ο Δρ. Νικόλαος Κόκκινος, Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ ΑΒΕΕ.

Η απονομή του Βραβείου ανακοινώθηκε στο Λας Βέγκας, τον Μάϊο του 2022, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «58th Industrial & Commercial Power Systems Technical Conference».

IEEE: Η μεγαλύτερη τεχνολογική επαγγελματική κοινότητα στον κόσμο

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών — IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) είναι μια παγκόσμια τεχνολογική, επαγγελματική οργάνωση, με σκοπό την προώθηση της θεωρίας και των εφαρμογών της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών για την εξέλιξη του επαγγέλματος, με γνώμονα την κοινωνική προσφορά. Στην οργάνωση της ΙΕΕΕ είναι σήμερα εγγεγραμμένα περισσότερα από 420.000 μέλη σε περισσότερες από 160 χώρες, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη τεχνολογική επαγγελματική κοινότητα στον κόσμο.

Πηγή: alfavita.gr