Vamvakou Experience Festival: Ένα καλοκαιρινό ορεινό φεστιβάλ στις πλαγιές του Πάρνωνα

Φτάνουν άραγε τρεις ημέρες στο βουνό για να αποσυμπιεστούμε και να ζήσουμε ωραίες στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια μας; Το Vamvakou Experience Festival, που εφέτος διοργανώνεται 1 – 3 Ιουλίου, στη Βαμβακού Λακωνίας, απαντά «ναι» και προτείνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με πάνω από είκοσι πολιτιστικές, γαστρονομικές, αθλητικές, τεχνολογικές, εικαστικές εμπειρίες στο μικρό ορεινό χωριό και μέσα στο καταπράσινο τοπίο του βουνού.

Με μια ματιά: Ένα stand-up comedy σόου «Staying Alive» από την Κατερίνα Βρανά, ένα cocktail party με τους The Blue Sins και μια συναυλία των Gadjo Dilo στην πλατεία του χωριού, ένα εργαστήριο σοκολάτας από τον pastry chef Χρήστο Βέργαδο, οινογνωσία, παραδοσιακές συνταγές και μυστικά γαστρονομίας από τις γυναίκες του χωριού και τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Βαμβακούς «Βαμβακιά» σε επιμέλεια της Γιάννας Μπαλαφούτη.

Και ακόμη, μία έκθεση προφορικών ιστοριών από την Ελληνική Ύπαιθρο από το Istorima και μία διαφορετική μουσική διαδρομή με το Oros Ensemble. Επίσης, πεζοπορία και ποδηλασία, αθλητικές δραστηριότητες, αρωματοθεραπεία και κεραμική.

Παλιές παραδόσεις θα έρθουν στο σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση που βασίζεται στο έθιμο του γάμου και «την Αγάπη της Ζώης», σε επιμέλεια του Δρ. Σταύρου Σπηλιάκου, συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας λαϊκών οργάνων, το Ντιλμπεράκι, με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου «Η Πυρρίχη» και της Ενοριακής Χορωδίας Ανωγείων.

Πολλές εκπλήξεις περιμένουν και τους μικρούς επισκέπτες. Τρία από τα σχολικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ θα ταξιδέψουν ως τη Βαμβακού, το Γήπεδο Ζωής και ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα είναι εκεί με διασκεδαστικά προγράμματα, ενώ παράλληλα, θα υπάρχουν εργαστήρια Ρομποτικής και 3D εκτύπωσης, δραστηριότητες στη φύση, περίπατοι, εικαστικά, αλλά και το Vamvakou Mountain Run 2022, ένας μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος για καλό σκοπό.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και την πορεία του τόπου, δημιουργώντας, το 2018, τον οργανισμό Vamvakou Revival, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια ένα κοινό όραμα που είναι η πλήρης αναζωογόνηση του τόπου, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Πηγή: zougla.gr