Χανιά | Το σπουδαίο έργο των εθελοντών ναυαγοσωστών και οι δράσεις της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ – Τι να προσέξουμε όταν πάμε στην παραλία

Η Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ (Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Ομίλου Χανίων), ξεκίνησε το 1995 με μία ομάδα λίγων ατόμων μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου του ΝΟΧ, Κωνσταντίνου Μανιουδάκη. Στη συνέχεια η ομάδα μεγάλωσε και πλέον την πλαισιώνουν 45 επίλεκτοι, εξειδικευμένοι εθελοντές ναυαγοσώστες με τα ενεργά μέλη να είναι 32.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας κο Στράτο Λεβεντάκη, “θέλαμε να δημιουργήσουμε μία επίλεκτη ομάδα από ναυαγοσώστες που ήταν λίγο πιο εξειδικευμένοι, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν άμεση επέμβαση σε κάποιο πολύ δύσκολο περιστατικό, όχι απλά έναν πνιγμό. Έτσι ξεκινήσαμε. Στην πορεία είδαμε ότι οι ανάγκες ήταν πάρα πολλές και γίναμε μονάδα. Αποτελούμαστε δηλαδή από υποομάδες και η κάθε μία έχει κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα και κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση γιατί δεν γίνεται κάποιος ναυαγοσώστης να τα ξέρει όλα” είπε χαρακτηριστικά.

“Το 1995 στην Ελλάδα ήμασταν υποανάπτυκτοι πάνω σε αυτό το θέμα, δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες, οι πνιγμοί ήταν πάρα πολλοί, εκατοντάδες όλο το χρόνο. Διανύουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα ακτής και υπήρξε μία ανάγκη να υπάρχουν άνθρωποι -όπως βλέπαμε στο εξωτερικό που προχωρούσαν τα θέματα αυτά – που θα μπορούν να διασώσουν άτομα που δεν ξέρουν τι σημαίνει υγρό στοιχείο και τους κινδύνους που διατρέχει η θάλασσα, η λίμνη, το ποτάμι.

“Ξεκινήσαμε λοιπόν από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, κάποιοι ήταν κολυμβητές, κάποιοι παίζανε πόλο και γενικότερα είχαν σχέση με τα αθλήματα. Ήρθαν από το εξωτερικό κάποια άτομα και μας εκπαίδευσαν κι έτσι συντάχθηκε η ομάδα. Μας παραχώρησε ο ΝΟΧ εγκαταστάσεις μετά από διάφορες χορηγίες από ιδιώτες αρχίσαμε να δημιουργούμε εξοπλισμό.

“Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε δύο φουσκωτά σκάφη, ένα τζετ σκι και εξοπλισμούς που χρειαζόμαστε όπως αυτόνομης κατάδυσης, αναρρίχηση-καταρρίχηση.

“Είμαστε οι πρώτοι ναυαγοσώστες στην Ελλάδα που μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Από τον ΝΟΧ και την Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που είμαστε τώρα, με έγγραφα προς τα υπουργεία για την ανάγκη να δημιουργηθούν ομάδες, να δημιουργηθούν πύργοι στις παραλίες για να έχουμε την ευθύνη των συνανθρώπων μας.

Η μονάδα, σύμφωνα με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ, κα Άρτεμις Παπαδάκη, «αποτελείται από τμήματα Πρώτων Βοηθειών, Δημοσίων Σχέσεων, Τεχνικής Υποστήριξης και Μηχανικών, Δυτών, Χειριστών και γενικά το τμήμα των ναυαγοσωστών. Εμείς ακολουθούμε όπου μας καλέσουν σε αθλητικές διοργανώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των Χανίων. Έχουμε συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004»

Ωστόσο, το κοινωνικό έργο που επιτελεί η ΕΛΕΜΟΝΟΧ δεν σταματά εκεί. Η Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία, μαθαίνοντας στα παιδιά τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη θάλασσα. Ακόμη, διαδίδουν τις αξίες του εθελοντισμού.

«Είμαστε σε ένα νησί, πρέπει όλοι να ξέρουμε να κολυμπάμε με ασφάλεια. Ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί στα 30 εκ. νερού» πρόσθεσε η κα Παπαδάκη.

Όπως είπε ο κος Στράτος Λεβεντάκης, «κάνουμε εθελοντικά σχολεία. Η μόνη προϋπόθεση είναι να ξέρει κάποιος να κολυμπάει. Εμείς του δίνουμε πτυχίο εθελοντή ναυαγοσώστη, όχι επαγγελματία. Με τον καιρό, αν θέλει να συνεχίσει στην ομάδα ακολουθεί μία διαδικασία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να γίνει μέλος».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μόνο οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες μπορούν να επανδρώσουν πύργους στις παραλίες και αυτό γιατί, οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες σε αντίθεση με αυτές του εθελοντή.

«Η ΕΝΑΜΟΝΟΧ είναι εθελοντική ομάδα. Ο ναυαγοσώστης έχει κάποιες κυρώσεις αν δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο. Εμείς ανήκουμε στην πολιτική προστασία. Είμαστε βοηθητικό προσωπικό του λιμεναρχείου, της πυροσβεστικής, όλων των υπηρεσιών ασφάλειας» είπε ο ίδιος.

Ακριβά τα σέρβις του εξοπλισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έξοδα της εθελοντικής ναυαγοσωστικής μονάδας είναι πολλά. Όπως εξήγησε ο κ. Λεβεντάκης, ένα σέρβις του τζετ σκι αγγίζει τα 500 ευρώ.  Οι πόροι, αντλούνται από προσφορές του ΝΟΧ. Τα τελευταία δύο χρόνια, βοηθά η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων, ενώ τα μέλη της μονάδας άφησαν ανοιχτή πρόταση προς τους εμπλεκόμενους φορείς να βοηθήσουν το έργο τους.

Η δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλη. Η βοήθεια είναι μικρή 

Όπως είπε ο κ. Αρτέμης Ζαγουράκης «το ένα σκάφος το είχαμε πάρει με χορηγία από την Γερμανία, από μία οργάνωση ναυαγοσωστών. Το άλλο ήρθε στα χέρια μας από την Ολυμπιάδα, ενώ το τζετ σκι είναι από χορηγίες, από πάρτι και κληρώσεις. Πριν 10 χρόνια, επειδή είμαστε στα ΠΣΕΑ, στη πολιτική προστασία, έβγαιναν κάποια κονδύλια κάθε χρόνο για μία μικρή συντήρηση, μια βοήθεια, αλλά έχουν σταματήσει πολλά χρόνια τώρα».

Εθελοντικός καθαρισμός των βυθών

«Όταν γίνονται τέτοιες δράσεις για το καλό της πόλης μας βοηθάμε πάντα. Την τελευταία φορά ήταν στο λιμάνι, βοηθήσαμε 21 άτομα και βγάλαμε πολλά σκουπίδια» είπε ο κ. Ζαγουράκης και πρόσθεσε:

«Είμαστε οι πρώτοι διασώστες που πήγαμε στους παγκόσμιους αγώνες τζετ σκι πριν πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο πριν από περίπου 15-20 χρόνια. Εμείς ξεκινήσαμε και πηγαίναμε ως ενεργοί διασώστες σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά, πανελλήνια πρωταθλήματα κανόε καγιάκ, σλαλομ και για αυτό τον λόγο είμαστε στην Ολυμπιάδα συνέχεια. Να τονίσουμε ότι κάνουμε και διάφορες εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με τα μέσα ασφαλείας όπως η πυροσβεστική και το λιμεναρχείο»

Η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ 

«Έχουμε πάει και στη Γερμανία. Προσπαθούμε να εκπαιδευόμαστε. Εξάλλου, οι εκπαιδεύσεις ανανεώνονται. Γίνονται μάλιστα και τεστ κάθε χρόνο στην ομάδα για να μπορεί να είναι ενεργό το άτομο αυτό» είπε ο κ. Ζαγουράκης

Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε ανάλογες ναυαγοσωστικές ομάδες ανά την Ελλάδα: «Υπάρχει μία αλληλεπίδραση. Πρέπει συνεχώς να ενημερωνόμαστε τι γίνεται γενικά παγκοσμίως πάνω στο θέμα της ναυαγοσωστικής και στις πρώτες βοήθειες. Τα δεδομένα αλλάζουν πάνω στην εμπειρία των ναυαγοσωστών»

Η αξέχαστη εμπειρία του κ. Λεβεντάκη 

«Δέκα χρόνια στις παραλίες έχω κάνει ουκ ολίγες διασώσεις. Αυτή που θα μείνει αξέχαστη είναι στα Θεοφάνια, στο λιμάνι πριν από δύο χρόνια. Είχε πολύ κρύο και είχαμε πάει με στολές. Βουτάνε αυτοί και ένας παθαίνει υποθερμικό σοκ. Έχει μπει κάτω από ένα σκαφάκι  Εκεί βουτάω εγώ και αυτό μου έχει κάνει εντύπωση. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στα Θεοφάνια. Με βοήθησαν και τα άλλα παιδιά να τον βγάλουμε έξω» εξήγησε ο κ. Λεβεντάκης.

Είναι δύσκολο για μία γυναίκα να είναι νυαγοσώστρια;

«Είναι. Όμως έχει να κάνει με τον εθελοντισμό και το πόσο θέλει» απάντησε η κ. Παπαδάκη.

«Σαν εθελοντική ομάδα δεν έχουμε διακρίσεις. Είμαστε ίσα μέλη όλοι δεν νιώθουμε κάτι διαφορετικό. Σίγουρα ο συναγωνισμός είναι μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό μας κάνει καλύτερους. Δεν έχουμε παράπονο μέσα στην ομάδα μας είμαστε αρκετές κοπέλες. Ακόμα και επαγγελματίες ναυαγοσώστες έχουν έρθει σε ένα ίσο επίπεδο άνδρες γυναίκες. Ακόμα και σε θέμα δύναμης».

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν βγαίνουμε στην παραλία;

Σύμφωνα με τον Έφορο της Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ, Αρτέμη Ζαγουράκη, αυτό που πρέπει να προσέξουν οι λουόμενοι πριν βγουν στην παραλία είναι να μην έχουν φάει, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν.

«Πρέπει να γίνει συνήθειο όταν μπαίνουμε στο νερό, ό,τι θερμοκρασία και αν έχει, πάντα να βρεχόμαστε σιγά σιγά. Πρώτα τα άκρα μας, σιγά σιγά να παίρνει θερμοκρασία το σώμα μας και μετά να βουτάμε στο νερό. Όχι επειδή ζεσταινόμαστε να παίρνουμε φόρα και να βουτάμε. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Επίσης, πρέπει να προσέξουμε να μην είμαστε εκτεθειμένοι πολλές ώρες στον ήλιο. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 12 έως τις 3-4 ώρες και καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε.

Επίσης, πρέπει να πηγαίνουμε σε οργανωμένες παραλίες, όπου υπάρχει ναυαγοσώστης. Κρατάμε τα μέτρα ασφαλείας, ειδικά σε απόμερα σημεία. Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή. Ένας κανόνας είναι: να έχουμε άλλο ένα άτομο δίπλα μας. Ποτέ μόνοι μας!

Όταν πηγαίνουμε για ψάρεμα, πρέπει να είναι πάντα ζευγάρι με τις ίδιες δυνατότητες και να πάνε μαζί να ψαρέψουν. Έχουμε πολλά δυσάρεστα γεγονότα όσον αφορά ψαροτουφεκάδες.

Τέλος, η συμβουλή του κ. Ζαγουράκη προς τους γονείς, είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά τους στο κολύμπι.

Πηγή: zarpanews.gr