Ροκάνι: Η επιχείρηση που δίνει νέα ζωή σε υλικά προς ανακύκλωση

Η εταιρεία που έχει επικεντρωθεί στην αναβαθμιστική ανακύκλωση (upcycling) που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα έχει τη βοήθεια του The People’s Trust

Μία δεύτερη και πιο… αναβαθμισμένη ευκαιρία στα αντικείμενα από ξύλομέταλλο ή πλαστικό που στοιβάζονται είτε δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων στις γειτονιές των πόλεων είτε στον προαύλιο χώρο των βιοτεχνιών δίνει το Ροκάνι, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση custom κατασκευών (έπιπλα κ.ά.) με τη μέθοδο του upcycling.

Η αναβαθμιστική ανακύκλωση, ελληνιστί, αποτελεί τη διαδικασία μέσω της οποίας ένα υλικό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μετατρέπεται σε ένα νέο προϊόν, παρατείνοντας έτσι, τον χρόνο ζωής του.

«To upcycling είναι πλέον ένα κίνημα που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκίνησε από χώρες με αναπτυσσόμενη οικονομία, όπου το κόστος των πρώτων υλών ήταν απαγορευτικό. Στα πρώτα του βήματα έδωσε σε πολλούς ανθρώπους τη δυνατότητα να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ πλέον έχει ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Πρακτικά, το upcycling αποτελεί μία ανατρεπτική ιδέα διαχείρισης απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών», τονίζει στο newmoney ο Δημήτριος Πολυζώης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ροκάνι, υπογραμμίζοντας πως από το 2015, οπότε και συστήθηκε η επιχείρηση, μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες προμηθεύουν με υλικά που προορίζονταν για ανακύκλωση ή απόρριψη (βιομηχανικές παλέτες, παλιά κουφώματα, ανακυκλώσιμο πλαστικό κ.α.).

«Αυτά, συνδυάζοντάς τα με νέα υλικά και φαντασία, τα ενσωματώνουμε στις κατασκευές μας. Για εμάς, η δημιουργία προϊόντων που εκπέμπουν ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα αποτελεί μία καθημερινή πρόκληση», προσθέτει.

Στην προσπάθειά της αυτή, η εταιρεία έχει τη βοήθεια του The People’s Trust, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Το who is who

Το Ροκάνι (σ.σ. από το ξυλουργικό εργαλείο) δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων ανθρώπων από ευαισθητοποιημένες και ευάλωτες ομάδες, με γνώση τεχνικών επαγγελμάτων και μεράκι για την κατασκευή χειροποίητων επίπλων.

Η επιχειρηματική αυτή ιδέα ξεκίνησε βάσει της εθελοντικής προσφοράς των μελών της το 2015, έχοντας ως βασικό αντικείμενο την κατασκευή επίπλων από υλικά προς ανακύκλωση.

Το 2016, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΡΟΚΑΝΙ εγκαταστάθηκε στην πρώτη επαγγελματική της έδρα, στη βιομηχανική περιοχή του Λαναράστη λεωφόρο Κηφισού, ενώ στις αρχές του 2019 η επιχείρηση μεταφέρθηκε στο Μεταξουργείο, όπου συστεγάστηκε με τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων Practa και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. «Οι βασικές αξίες που διέπουν τον συνεταιρισμό περιλαμβάνουν την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα, τη δικαιοσύνη, καθώς και την αποτελεσματικότητα.

Στο ΡΟΚΑΝΙ πιστεύουμε ότι μία ομάδα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αλλά και να μεγιστοποιήσει τη δυναμική της, θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα με κοινό όραμα, καθένα από τα οποία προσδίδει στην ομάδα ένα μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Λίγο πολύ, όπως μία μηχανή για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται το κάθε ένα από τα επιμέρους εξαρτήματά της. Και δεν υπάρχει πιο άρτια λειτουργικά μηχανή στη φύση από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα», αναφέρει ο κ. Πολυζώης.

Έτσι, λοιπόν, το ΡΟΚΑΝΙ απαρτίζουν οι:

Στράτος Χατζηγιαννάκης – Η «ψυχή» της ομάδας:

Ο Στράτος είναι από τους εμπνευστές της ιδέας της επιχείρησης ΡΟΚΑΝΙ και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε μετέπειτα υλοποίησης και εξέλιξής της. Έχει βασικό ρόλο στη διοικητική διαχείριση της επιχείρησης, ενώ, παράλληλα, εμπλέκεται και στην παραγωγική διαδικασία, στο κομμάτι του σχεδιασμού και των σιδηρουργικών κατασκευών.

Πέτρος Χατζηγιαννάκης – Η «καρδιά» της ομάδας:

Ο Πέτρος αποτελεί ιδρυτικό μέλος της επιχείρησης ΡΟΚΑΝΙ και η συμμετοχή του στη γραμμή παραγωγής είναι απαραίτητη. Αναλαμβάνει τις πιο απαιτητικές (σιδηρουργικές κυρίως) κατασκευές, καταφέρνοντας πάντα να τις φέρνει εις πέρας με επιτυχία.

Παναγιώτης Χατζητιμπας – Τα «χέρια» της ομάδας:

Ο Παναγιώτης ήταν και αυτός στην επιχείρηση ΡΟΚΑΝΙ από τα πρώτα της βήματα, προσφέροντας στην παραγωγική διαδικασία το μεράκι για τη λεπτομέρεια. Διαχειρίζεται τον ποιοτικό έλεγχο των κατασκευών, τόσο σε ξυλουργικές, όσο και σε σιδηρουργικές εργασίες.

Παναγιώτης Γιαννογκωνας – Ο «εγκέφαλος» της ομάδας:

Ο Παναγιώτης αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα, αφού άφησε την ιατροβιολογική έρευνα για να ακολουθήσει το πάθος του για τις κατασκευές. Συμμετέχει σε οργανωτικές και διοικητικές δράσεις, ενώ στην παραγωγική διαδικασία ασχολείται (σχεδόν αποκλειστικά) με ξυλουργικές κατασκευές.

Κωνσταντίνος Πιλιτσης. Ο “δημιουργός” της ομάδας.

Η καλλιτεχνική του φύση διευκολύνει τον σχεδιασμό των έργων. Παράλληλα, αποτελεί τον βασικό παρακινητή που οδηγεί την ομάδα σε νέα δημιουργικά μονοπάτια.

Ενδεικτικά έργα

Τα έργα που έχει φέρει εις πέρας το Ροκάνι είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων ανοιχτού Θεάτρου πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».
  • Κατασκευή πάνελ σε στυλ «ψαροκόκαλο», συνολικής επιφάνειας 50τ.μ., από επαναχρησιμοποιημένη ξυλεία για τον νέο χώρο του φορέα Σχεδία
  • Κατασκευή λαχανόκηπου στην ταράτσα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Stone Soup.
  • Σχεδιασμός και διαμόρφωση χώρου για τα καταστήματα Wise Greece και Χυμοποιείο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
  • Κατασκευαστικές παρεμβάσεις και αναμόρφωση του πεζόδρομου της οδού Ρηνείας στην Κυψέλη
  • Σχεδιασμός και κατασκευή μηχανημάτων (ποδήλατο-shredder και mini-injection) για τη δημιουργία εργαστηρίου επεξεργασίας ανακυκλώσιμου πλαστικού, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Βιώσιμος Πλανήτης», σε συνεργασία με την ΙΚΕ «Πλαστικουργείο».

Την ίδια στιγμή, βασική παράμετρος στις δραστηριότητες της επιχείρησης ΡΟΚΑΝΙ, εκτός από τον σχεδιασμό και την κατασκευή, αποτελεί η οργάνωση, προώθηση και υποστήριξη δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης, σχετικά με τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα προϊόντα που βρίσκονται σε συμφωνία με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης.

Πηγή: newmoney.gr