Δωρεές στο Αγρίνιο Αφών Παπαστράτου

Το όνομα Παπαστράτος προέρχεται από τον ιερέα παπά-Στρατή που ήρθε στο Αγρίνιο στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα εγγόνια του ιερέα εκείνου και παιδιά του Αναστασίου και της Χαρίκλειας είναι που έγιναν γνωστοί σαν Αφοί Παπαστράτου.

Και αυτοί, κατά ηλικία, ήταν ο Επαμεινώνδας, ο Ιωάννης, ο Σωτήριος και ο Ευάγγελος Παπαστράτος.

Ο Ευάγγελος Παπαστράτος ήταν αυτός που πρώτος, αφού τελείωσε το σχολαρχείο, ασχολήθηκε με το εμπόριο του καπνού στις αρχές του 20ού αιώνα και έφτιαξε την πρώτη του εταιρεία “Παπαστράτος & Αυγερινός”. Οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά και αργότερα η εταιρεία διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και των αδελφών του και η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το 1924 έως το 1926 χτίστηκαν οι μεγάλες αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο (διατηρητέες σήμερα) και αργότερα έγιναν και άλλες αποθήκες και εργοστάσια και στον Πειραιά.

Η εταιρεία της οικογένειας έγινε η σημαντικότερη βιομηχανία τσιγάρων της χώρας και έκανε γνωστό τον καπνό του Αγρινίου και στο εξωτερικό.

Οι αδελφοί Παπαστράτου πάντοτε φρόντιζαν για τη γενέθλια πόλη τους και τη βοήθησαν πολύ με πλήθος έργων. Το 1933 ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά τους στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Παπαστράτου. Τελευταίος απευθείας απόγονος των αδελφών Παπαστράτου ήταν ο Αναστάσιος Παπαστράτος γιος του Ιωάννη.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΦΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Η οικογένεια Παπαστράτου, οικογένεια καπνεμπόρων των οποίων η ιστορία και η επιχειρηματική δραστηριότητα φτάνει μέχρι σήμερα, δημιούργησε το κτηριακό συγκρότημα των καπναποθηκών στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Το συγκρότημα στο σύνολό του αποτελείται από τρία κτίσματα. Ένα τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που εκτείνεται επί της οδού Δεληγιώργη, ένα μικρότερο διώροφο που στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας, με εμφανή τα εκλεκτικιστικά μορφολογικά στοιχεία και με όψη επί των οδών Δ. Μακρή και Δεληγιώργη και ένα τρίτο νεότερο κτίριο κατασκευασμένο περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του 1970. Τα δύο πρώτα κτίσματα ανήκουν στο ίδρυμα Παπαστράτος και έχουν κριθεί διατηρητέα από το ΥΠ.ΠΟ, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης. Το τρίτο κτήριο επί των οδών Παπαθανάση, Αναστασιάδη, Δαγκλή, Δ. Μακρή και Δεληγιώργη, χρησιμοποιούνταν ως καπναποθήκες (ενδεχομένως γινόταν εκεί και κάποια επεξεργασία – διαλογή καπνού), αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους. Παραχωρήθηκε από το ίδρυμα Παπαστράτος στο Δήμο Αγρινίου και θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου.

Το συγκεκριμένο κτήριο μελετήθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει πρότυπο ενεργειακής απόδοσης.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της
πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο. Πραγματικό κόσμημα που καλύπτει τις ανάγκες της πνευματικής, λαογραφικής και καλλιτεχνικής κίνησης της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.
Περιλαμβάνει αίθουσα λαογραφικού μουσείου και βιβλιοθήκης,
χώρους διοργάνωσης εκθέσεων, αίθουσες διδασκαλίας χορού, εντευκτήρια εκδηλώσεων και αίθουσα 300 θέσεων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μεταφραστικό κέντρο.
INFO
Παπαστράτος ΑΒΕΣ
Ήμερος Τόπος, Θέση Κορορέμι- Ασπρόπυργος, ΤΚ 193 00
Τηλέφωνο: 210 41 93 000
www.pmi.com