Εκστρατεία για να στηριχθεί η έρευνα στην ορθή διάγνωση της άνοιας στους ομογενείς

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων ξεκινάει η AHEPA VICTORIA, μέσω της πλατφόρμας GoFundMe, για να στηρίξει την έρευνα του ομογενή νευροψυχολόγου, Μάθιου Στάιος στην ορθή διάγνωση της άνοιας και άλλων νευρολογικών νοσημάτων στους ηλικιωμένους Ελληνοαυστραλούς.

Κατά τον Ελληνοαυστραλό ερευνητή, οι ηλικιωμένοι της παροικίας μας έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια… από λάθος. Και αυτό γιατί τα διαγνωστικά τεστ που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό στην Αυστραλία, δεν λαμβάνουν υπόψη το διαφορετικό πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρο τους, με αποτέλεσμα αυτά τα τεστ να είναι τουλάχιστον «ακατάλληλα».

Ο Δρ Μάθιου Στάιος είναι κλινικός νευροψυχολόγος στο Turner Institute for Brain and Mental Health του Πανεπιστημίου Monash.

Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας σειράς πολιτισμικά εξειδικευμένων τεστ για την ακριβή διάγνωση της άνοιας και άλλων νευρολογικών ασθενειών, ειδικά για τους ηλικιωμένους Ελληνοαυστραλούς, ώστε να έχουν επιλογές θεραπείας και να προγραμματίσουν την ανάλογη φροντίδα που χρειάζονται.

Οι ηλικιωμένοι Ελληνοαυστραλοί αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αυστραλίας που κινδυνεύει να αναπτύξει νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως τη νόσο Alzheimer.

Η αξιολόγηση και η διάγνωση των εγκεφαλικών διαταραχών γίνεται με τη χρήση επίσημων τυποποιημένων τεστ που χορηγούνται από κλινικούς νευροψυχολόγους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κατάλληλα τεστ για την ανίχνευση γνωστικών αλλαγών στους Ελληνοαυστραλούς.

Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αυτών των εξετάσεων έχουν αναπτυχθεί για τις αγγλόφωνες ομάδες του πληθυσμού και συχνά υποεκτιμούν τη γνωστική λειτουργία πολιτισμικά διαφορετικών πληθυσμών, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην εσφαλμένη διάγνωση.

Οι δωρεές που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν στην πρόσληψη ερευνητικών βοηθών για την περαιτέρω συλλογή δεδομένων, τη συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά συνέδρια για την προώθηση της έρευνας. Στόχος είναι και η έκδοση ενός κλινικού εγχειριδίου που θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο με μια σειρά από νέα διαγνωστικά τεστ που αναπτύχθηκαν ειδικά για τους ελληνόφωνους ηλικιωμένους.

Για να κάνετε δωρεά πατήστε εδώ

Πηγή: neoskosmos.com