Παγκόσμια ημέρα του Έθνους των Ρομά: Ο Κώστας Λιακόπουλος πρόεδρος της «Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ρομά» μας μιλάει για τον «ΗΦΑΙΣΤΟ»

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Ρομά (άνθρωποι), είναι γνωστοί στις περισσότερες χώρες με λέξεις συγγενείς προς την λέξη “αθίγγανος” που σημαίνει: «ανέγγιχτος»,«ανεξάρτητος», «αδέσμευτος».

Η ταυτότητά τους χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Είναι ένας αρχαίος νομαδικός λαός χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των αιώνων διατηρεί τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του.

Ο Κώστας Λιακόπουλος Πρόεδρος της «Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ρομά» μας μίλησε στο dinamiprosforas.gr για αυτή την συνομοσπονδία Ρομά που φέρει το όνομα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Κώστας Λιακόπουλος Πρόεδρος της «Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ρομά» με διακριτικό όνομα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

Η ίδρυση της «Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ρομά» με διακριτικό όνομα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» δημιουργήθηκε από το όραμα ενός «δίκαιου» κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Με βασικούς κατευθυντήριους άξονες:

Α) Την εξάλειψη του βασικού προβλήματος στέγης καθώς οι περισσότεροι Ρομά στεγάζονται σε πρόχειρα καταλύματα που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και κυρίως πρόσβαση σε πόσιμο, καθαρό νερό. Οι αναφερθείς συνθήκες διαβίωσης των Ρομά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

Β) Την δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων τεχνικών και κοινωνικών υποδομών όπως σχολείων, ιατρικών κέντρων κλπ, των οποίων η έλλειψη αποτελεί εμπόδιο για την αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Γ) Την εκπαίδευση του ενεργού εργατικού δυναμικού σε νέα επαγγέλματα γιατί είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ρομά δεν μπορούν πλέον να τους εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη επιβίωση.

Δ) Την ανάδειξη του ξεχωριστού πολιτισμού των Ρομά στον οποίο ιδιαίτερη θέση κατέχει η μουσική, ο χορός και το τραγούδι. Ασυναγώνιστοι δεξιοτέχνες και περιπλανώμενοι μουσικοί, άνοιξαν καινούργιους δρόμους έκφρασης ξεπερνώντας τα όρια της φυλής τους φέρνοντας κατά καιρούς στο προσκήνιο τον παλμό του ιδιαίτερου πολιτισμού τους.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επίτευξη των στόχων μας έχει γίνει με την δημιουργία της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ρομά, «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Ξέρουμε ότι μας περιμένει δύσκολος δρόμος αλλά, όπως λέει και ο Ζαν-Πιερ Λιεζουάστο στο έργο του “Ρομά, Τσιγγάνοι, Ταξιδευτές…”

“Μόλις αρχίσαμε να βαδίζουμε. Ζητάμε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους, αναζητάμε μια θέση όπου θα βρούμε αξιοπρέπεια και αλήθεια. Πόσοι δρόμοι μας περιμένουν; Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα; -Και δεν κάναμε παρά το πρώτο βήμα.”