Δωρεά 40 εκατ. ευρώ από Καναδά στην Ουκρανία για την κατασκευή νέων σιλό αποθήκευσης σιτηρών

Ο Καναδάς στις 3 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι δωρίζει 40 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σιλό αποθήκευσης σιτηρών στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αποθήκευση επιπλέον 2,4 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23 μαζί με σχετική τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό, ανέφερε ο FAO. Η κίνηση αυτή αποτελεί τη δεύτερη σχετική δωρεά, μετά τα 17 εκατ. δολάρια της Ιαπωνίας τον Ιούλιο για την κάλυψη 1 εκατομμυρίου τόνων αποθήκευσης σιτηρών.

Όντας μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, η Ουκρανία δυσκολεύτηκε να εξάγει σιτηρά από τη συγκομιδή της 2021-22 από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Μέχρι πρόσφατα, τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, αφήνοντας περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στα σιλό να χαλάνε. Μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ των δύο χωρών στις 22 Ιουλίου επέτρεψε στην Ουκρανία να ξεκινήσει τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια.

Αυτή τη σεζόν, με τη συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών να έχει ξεκινήσει και τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες να ξεκινούν αργότερα μέσα στο έτος, η Ουκρανία αναμένει να συγκομίσει έως και 51,1 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Από μια συνολική αποθηκευτική ικανότητα 75 εκατομμυρίων τόνων, το 14% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί ζημιές ή καταστρέφονται, το 10% βρίσκεται σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και περίπου το 30% παραμένει γεμάτο με 22 εκατομμύρια τόνους της περσινής συγκομιδής εν αναμονή εξαγωγής, σύμφωνα με την Ουκρανική κυβέρνηση.

«Δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων στην αποθήκευση φετινού σταριού, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Rein Paulsen, διευθυντής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης και Βιωσιμότητας του FAO. «Για αυτόν τον λόγο, η υποστήριξη στον τομέα θα παραμείνει σε υψηλή ζήτηση, πιθανότατα το 2023. Ο FAO ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτήν την κατάσταση, ενώ έχει μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη και αναζητά να επενδύσει σε βιώσιμες λύσεις που βασίζονται στην τομεακή ικανότητα, σε συντονισμό με την κυβέρνηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Πηγή: agronews.gr