Λονδίνο-Αθήνα σε 2 ρόδες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέσσερις ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από το Βρετανικό Μουσείο και θα τερματίσουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τέσσερις ποδηλάτες, τρεις άντρες και μια γυναίκα, από τέσσερις διαφορετικές ποδηλατικές ομάδες έγιναν… ένα για καλό σκοπό και θα διανύσουν 3.000 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τοΒρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο για να τερματίσουν στην Αθήνα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Πρόκειται για μια ξεχωριστή δράση, που οργανώνεται ως ένα κίνημα αλληλεγγύης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με την ποδηλάτρια Βασιλική Βουτζαλή, η οποία είχε και τη σχετική ιδέα.

Η ίδια, μάλιστα, είναι η μόνη γυναίκα που θα λάβει μέρος στο εγχείρημα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 Ρόδες» μαζί με τους Βασίλη Κόρδα, Γιάννη Ευθυμίου και Σταύρο Σούμα. «Η ιδέα ξεκίνησε από εμένα. Ο Βασίλης Κόρδας, που θα είναι στη δράση, έχει την εταιρία Woodcam, η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Αγγλία, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται συνεχώς. Μια μέρα, λοιπόν, του λέω μεταξύ αστείου και σοβαρού: “Ρε συ, όλο με αεροπλάνο πηγαινοέρχεσαι, γύρνα καμιά φορά με ποδήλατο”. Αυτή ήταν η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι». αναφέρει στην «Espresso» η Βασιλική Βουτζαλή και κατόπιν μας εξηγεί πώς συνδέθηκε η δράση τους με την επιστροφή των Γλυπτών: «Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, είπαμε μεταξύ μας: «Γιατί όλο αυτό να μην έχει και έναν όμορφο σκοπό για την Ελλάδα μας;» Ετσι, σκεφτήκαμε την καμπάνια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μιλήσαμε με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας, με την πρόεδρό του, την Ξένια Γεωργιάδου, η οποία μας είπε ότι η δράση μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα τους και έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το “Bring Them Back”».

Η ημερομηνία εκκίνησης των τεσσάρων ποδηλατών έχει οριστεί για τις 14 Αυγούστου και ο τερματισμός τους αναμένεται δύο εβδομάδες μετά, στις 28 του ίδιου μήνα. «Θα ξεκινήσουμε από το Λονδίνο, με επόμενο σταθμό μας το Παρίσι, όπου θα περάσουμε και έξω από το Μουσείο του Λούβρου. Μετά θα επισκεφθούμε την Ελβετία, θα ανέβουμε τις Αλπεις, ερχόμενοι ίσως αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, θα περάσουμε έπειτα στην Ιταλία και με καράβι από την Ανκόνα θα βρεθούμε πάλι σε ελληνικό έδαφος»μας λέει η Βασιλική, περιγράφοντας τη διαδρομή τους.

Πηγή: newsbreak.gr