Μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και… θάλασσας στις Βρυξέλλες

Τρεις ψαράδες από τη Νέα Μάκρη, μαζί με 52 μαθητές και καθηγητές από 6 σχολεία της χώρας που φιλοξενήθηκαν από την Κ.  Κούνεβα, μετέτρεψαν σε εμπειρία ζωής τη συνηθισμένη ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους φιλοξενούμενους,  όσο και για τους φιλοξενούντες αποδείχθηκε η τελευταία γι’ αυτήν τη θητεία αποστολή γκρουπ από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσκληση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η Κ. Κούνεβα φιλοξένησε  στις Βρυξέλλες, από την Κυριακή 7 έως την Τρίτη 9 Απριλίου 52 μαθητές από 6 σχολεία όλης της χώρας, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, αλλά και τρεις ψαράδες από τη Νέα Μάκρη που συμμετείχαν στη διάσωση δεκάδων συνανθρώπων μας στη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι. Οι τρεις ψαράδες, ο Μαχμούντ Μεσάφερ από την Αίγυπτο, ο Ερβίν Ξέκα από την Αλβανία-  2  από τους 3 μετανάστες ψαράδες που πρόσφατα  πήραν τιμητική πολιτογράφηση για την προσφορά τους- και  ο Γιάννης Αθηναίος, πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Νέας  Μάκρης, έδωσαν μάθημα… θάλασσας, ζωής και  αλληλεγγύης στους μαθητές, όταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα τους κάλεσε στο βήμα να περιγράψουν την εμπειρία τους από τη διάσωση δεκάδων πυρόπληκτων στο Μάτι, που είχαν καταφύγει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Έτσι, η συνηθισμένη ενημερωτική ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο πήρε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα κι έγινε ευκαιρία για ένα μάθημα ανθρωπιάς. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάς αν ο άλλος είναι μαύρος ή κόκκινος, απλά αν αισθάνεσαι άνθρωπος και έχεις ψυχή πρέπει  να βοηθήσεις οπωσδήποτε», είπε χαρακτηριστικά ο Ερβίν για την εμπειρία του τις δραματικές ώρες της διάσωσης στο Μάτι, εκφράζοντας και τους τρεις ψαράδες.

Η Κ. Κούνεβα, εκτός από τους ψαράδες  της Νέας Μάκρης, φιλοξένησε στο ΕΚ το τριήμερο 7-9 Απριλίου, μαθητές και καθηγητές από τα σχολεία:  2ο ΓΕΛ Καισαριανής, 3ο Γυμνάσιο Περάματος, 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου και Γυμνάσιο Λιβαδιάς Σερρών.