Παρκούρ στο Παρίσι για να σβήσουν τα φώτα

epa10109693 An activist from the 'On The Spot' parkour team jumps to turn off the lights of a shop in Paris, France, 06 August 2022 (issued 07 August 2022). As part of the 'Lights Off' movement, the Paris-based parkour collective On The Spot use their gymnastic abilities to climb walls to switch off shop signs at night to raise awareness on saving energy and reduce light pollution. EPA/MOHAMMED BADRA ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Μέλη μιας κολεκτίβας παρκούρ στο Παρίσι ξεχύνονται τα βράδια σε τοίχους και προσόψεις καταστημάτων για καλό σκοπό.

Το Παρίσι, η πιο διάσημη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στα πέρατα του κόσμου, είναι γνωστό και ως η Πόλη του Φωτός. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι τον χαρακτηρισμό αυτό δεν τον έχει κερδίσει άδικα, αφού το Παρίσι αποτέλεσε την κοιτίδα του Διαφωτισμού, το φωτεινό πνεύμα του οποίου έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών.

Δεν θα είναι όμως λάθος αν κάποιος θεωρήσει ότι το Παρίσι είναι επίσης η πιο φωταγωγημένη πόλη στην Ευρώπη και από τις πιο φωτεινές στον κόσμο, λόγω των εκθαμβωτικά φωτισμένων λεωφόρων και γεφυρών του. Από τις τριάντα επτά μεγάλες γέφυρες στο Παρίσι, οι τριάντα τρεις φωτίζονται με πλήρη δόξα κάθε ηλιοβασίλεμα. Πέρα από τις γέφυρες και τις μπουλεβάρ, υπάρχουν πάνω από τριακόσιες τοποθεσίες στο Παρίσι που φωταγωγούνται, από υπερπολυτελή ξενοδοχεία και εκκλησίες, αγάλματα και σιντριβάνια, μέχρι εθνικά κτίρια και μνημεία. Και φυσικά, στο μέτρημα δεν μπαίνουν τα αμέτρητα εμπορικά καταστήματα, ιδρύματα και πολυεθνικές επιχειρήσεις με τις βιτρίνες και τις ρεκλάμες τους να παραμένουν φωτισμένες κάθε νύχτα.

Κάποιοι, στους άνυδρους καιρούς που ζούμε, αυτό το θεώρησαν ανούσια σπατάλη ενέργειας και αποφάσισαν να το αλλάξουν.

Στο πλαίσιο του κινήματος «Lights Off», η κολεκτίβα παρκούρ On The Spot με έδρα το Παρίσι χρησιμοποιεί τις γυμναστικές της ικανότητες για να σκαρφαλώνει σε τοίχους και προσόψεις κτηρίων, για να απενεργοποιεί τις πινακίδες των καταστημάτων τη νύχτα και για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου του Παρισιού σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της φωτορύπανσης. 

Δύσκολα το Παρίσι θα χάσει τον θρόνο του ως την πιο λαμπερή πρωτεύουσα, αλλά τέτοιες δράσεις ίσως βοηθήσουν να αποκτήσει έναν ακόμη τίτλο: αυτόν μιας παγκόσμιας μητρόπολης με κλιματική ενσυναίσθηση.

Πηγή: m.popaganda.gr