Τα ελληνικά πανεπιστήμια υποδέχονται πρόσφυγες Ουκρανούς ακαδημαϊκούς Γίνονται «καταφύγιο» ώστε να συνεχιστεί το ερευνητικό τους έργο..

Εκτοπισθέντες ακαδημαϊκούς ερευνητές από την Ουκρανία ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, με στόχο να τους προσφέρουν την ευκαιρία να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο τους σε συνθήκες ασφάλειας. Στις πρωτοβουλίες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως το πρόγραμμα υποτροφιών MSCA4Ukraine, στο οποίο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως εταίρος του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Inspireurope: Supporting Researchers at Risk» και ως προεδρεύον Πανεπιστήμιο του δικτύου SAR Greece- προστίθεται μία νέα εθνική δράση, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η ελληνική πρωτοβουλία αφορά την προκήρυξη υποτροφιών για ερευνητές που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο, σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας, που διοργάνωσε το ΑΠΘ στο πλαίσιο του έργου InSPIREurope, με τη συμμετοχή και του ΙΚΥ, εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας..

Ο κ.Συρίγος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ακαδημαϊκοί ερευνητές από την Ουκρανία, εξαιτίας του πολέμου στη χώρα τους, εξηγώντας ότι οι αρχές και οι αξίες του δυτικού πολιτισμού επιβάλλουν «να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους»..

Πηγή: parallaximag.gr