Όταν η αλληλεγγύη και η προσφορά “ξεπροβάλλουν” από τα ερείπια

Εθελοντές και ιδιώτες τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, και επιχειρώντας τον εντοπισμό μια θετικής διάστασης στο γεγονός που συγκλόνισε την Κρήτη στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος “Cretalive Εν Δράσει, αναδεικνύεται κάτι το εντυπωσιακό. Ο λόγος για το κύμα αλληλεγγύης, προσφοράς και εθελοντισμού που “γεννήθηκε” από τις πρώτες κιόλας ώρες της ισχυρής δόνησης και γιγαντώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν ήταν μόνο η εθελοντική προσπάθεια που κατέβαλαν οι ίδιοι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών για να ανακουφίσουν τους συμπολίτες και συγχωριανούς τους και να οργανώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαν “την επόμενη μέρα” που φάνταζε αβέβαιη και δυσοίωνη. Δεν ήταν μόνο οι τοπικοί φορείς και οι διάφοροι οργανισμοί που πρόσφεραν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Δεν ήταν μόνο η τεράστια κινητοποίηση των πολιτών από το ένα άκρο της χώρας ως το άλλο που συγκέντρωναν ανθρωπιστική βοήθεια. Τον δικό της ρόλο στην προσπάθεια αυτή είχε και η ιδιωτική πρωτοβουλία που συνεισέφερε σε υλικά αλλά και χρήματα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα προσφοράς, από τα πρώτα 24ωρα του σεισμού ήταν η συνεισφορά της Τεχνικής Εταιρείας «Αθανασάκης ΑΕ». Συνεργεία και μηχανήματα της εταιρείας λίγο μετά την ισχυρή δόνηση απομάκρυναν από τους δρόμους, συντρίμμια και μπάζα προκειμένου να απελευθερωθούν οι δίοδοι και να μπορέσουν να δράσουν ανεμπόδιστα ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά και άλλα οχήματα.

Στη συνέχεια, και όταν ήρθε η ώρα της εγκατάστασης των άστεγων σεισμόπληκτων η “Αθανασάκης Α.Ε.” διέθεσε 8 οικίσκους, 20 τ.μ. ο καθένας και πλήρως εξοπλισμένους προκειμένου να στεγαστούν κάποιες από τις οικογένειες που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη τα σπίτια τους.

Καθοριστική ήταν η συμβολή της εταιρίας και σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Στη κατεδάφιση ενός επικίνδυνου κτιρίου, ενάμιση περίπου μήνα μετά την καταστροφική δόνηση, στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου. Το συγκεκριμένο κτίριο, ένα τριώροφο κτίσμα επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου είχε “πληγωθεί” από τα ρίχτερ και είχε χαρακτηριστεί “κόκκινο”. Ωστόσο, αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τους περαστικούς, καθώς τα σεισμικά συμβάντα συνεχίζονταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και ανά πάσα στιγμή μπορούσε να καταρρεύσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το εν λόγω κτίριο είχε κριθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο με αμετάκλητο πρωτόκολλο από τα κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και η κατεδάφισή του έπρεπε να γίνει με άμεση προτεραιότητα για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Η Τεχνική Εταιρεία “Αθανασάκης Α.Ε” έφερε σε πέρας τη δύσκολη αυτή επιχείρηση η οποία και ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021. Έναν χρόνο μετά τον σεισμό η συγκεκριμένη εταιρεία εξακολουθεί βρίσκεται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας αλλά και τους τοπικούς φορείς, ώστε να συνδράμει τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: cretalive.gr