Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Μεγάρων – Τράπεζα Αγάπης

Το 2004 έχοντας υπ’ όψιν την ανάγκη αρκετών συμπολιτών μας απόρων και κατεξοχήν ανήμπορων, ξεκινήσαμε την λειτουργία της Τράπεζας Αγάπης, παρέχοντας ουσιαστικά ημερησίως έτοιμο φαγητό. Ο αριθμός των σιτιζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα αυξήθηκε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, δηλαδή στις 130 μερίδες ημερησίως.

Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια έως τον Σεπτέμβριο του 2011, ώσπου ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς σε εμάς καταστάσεις. Στην ενορία μας άρχισε να συρρέει πλήθος ατόμων που μας ζητούσαν έστω και ελάχιστο ψωμί.

Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε έντονα και έχοντας υπ’ όψιν ότι οι δυνατότητες του συσσιτίου ήταν περιορισμένες όχι από την έλλειψη αγαθών, αλλά αφενός από την έλλειψη χώρου και αφετέρου από την προσπάθεια αποφυγής επιπλέον επιφόρτισης των εθελοντών του έργου εφόσον αυτό στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό, οδηγηθήκαμε στην απόφαση της δημιουργίας του Καταστήματος Αλληλεγγύης. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η κάλυψη εβδομαδιαίως 30 οικογενειών με τα απαραίτητα για κάθε οικογένεια αγαθά, εντελώς δωρεάν.
Η 3η Μαρτίου 2012 ήταν η επίσημη ημέρα ενάρξεως λειτουργίας του Καταστήματος. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έφτασαν τον αριθμό των 180 οικογενειών. Αυτό μας ανάγκασε να αλλάξουμε τον αρχικό σχεδιασμό για την εβδομαδιαία διανομή τροφίμων και να κάνουμε τη διανομή ανά δεκαπενθήμερο, εντάσσοντας όλες τις οικογένειες. Σήμερα ο αριθμός των οικογενειών ανέρχεται στις 225. Η πραγματική εικόνα της μητροπόλεώς μας, όσον αφορά την πόλη των Μεγάρων, είναι ότι δίδονται ημερησίως 130 μερίδες φαγητού και καλύπτονται άλλες 225 οικογένειες από το Κατάστημα Αλληλεγγύης. (Ο αριθμός ατόμων που αντιστοιχεί στις 225 οικογένειες είναι 830).

Τα φιλόπτωχα ταμεία των τεσσάρων ενοριών των Μεγάρων καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες των άπορων αδελφών με απολογισμό για το έτος 2012, 50 000 ευρώ.

INFO

Ιερός Ναός Αγ. Παρασκευής
Γεωργίου Σπ. Μπερδελή 4- Μέγαρα 191 00
ΤΗΛ : 2296021303