8η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Στις 8 Μαΐου 1827 στη Γενεύη , γεννιέται ο Ερρίκος Ντυνάν , ο άνθρωπος που το όνομα του θα ταυτιζόταν αργότερα με τη μεγαλύτερη Ιδέα , την ίδρυση του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Έτσι σήμερα , οι συνεχιστές της Ιδέας αυτής τα μέλη , οι Εθελοντές και τα στελέχη του παγκόσμιου αυτού κινήματος ανανεώνουμε την υπόσχεση μας να είμαστε οι θεματοφύλακες του Ανθρωπιστικού δικαίου , εμπνεόμενοι και διαδίδοντας τις Αρχές , που ορίζουν ως απαράβατος κανόνας το διεθνές Ερυθροσταυρικό Κίνημα:

Ανθρωπισμός

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που δημιουργήθηκε από την επιθυμία παροχής βοήθειας χωρίς διάκριση στους τραυματίες του πεδίου της μάχης, προσπαθεί, υπό τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα να προλάβει και να ανακουφίσει τον πόνο οπουδήποτε πιθανόν βρεθεί. Σκοπός του είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προάγει την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών.

Αμεροληψία

Δεν κάνει διάκριση ως προς εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Προσπαθεί να ανακουφίζει τις ταλαιπωρίες των ατόμων, ωθούμενο μόνο από τις ανάγκες τους και να δίνει προτεραιότητα στις πλέον επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας.

Ουδετερότητα

Για να συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων, το Κίνημα δεν δύναται να μεροληπτεί στις εχθροπραξίες ή να εμπλέκεται οποτεδήποτε σε αντιθέσεις πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.

Ανεξαρτησία

Το Κίνημα είναι ανεξάρτητο. Οι Εθνικοί Σύλλογοι, ενώ είναι βοηθητικοί στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεών τους και υπόκεινται στους νόμους των χωρών τους, πρέπει πάντοτε να διατηρούν την αυτονομία τους έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τις Αρχές του Κινήματος

Εθελοντισμός

Είναι ένα εθελοντικό κίνημα βοηθείας κατ’ ουδένα τρόπο εμπνευσμένο από την επιθυμία για κέρδος.

Ενότητα

Μόνο ένας Σύλλογος Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου δύναται να υπάρχει σε μία χώρα. Πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους. Πρέπει να εκτελεί το ανθρωπιστικό του έργο σε όλη την περιοχή του.

Παγκοσμιότητα

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στο οποίο όλοι οι Σύλλογοι έχουν ίση θέση και μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες και τα καθήκοντα στην αλληλοβοήθεια, είναι παγκόσμιο.

Στην εποχή μας , εποχή όχι πλέον παγκόσμιων πολέμων αλλά εποχή ισχυρών ανθρωπιστικών κρίσεων , αποτέλεσμα περιφερειακών συγκρούσεων , το έργο μας και η παρουσία μας γίνονται περισσότερο από ποτέ αναγκαία .

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός , αναπόσπαστο μέλος της διεθνούς ερυθροσταυρικής οικογένειας από το 1877 συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τους πιο αδύναμους ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτική τοποθέτηση. Με βασικό βραχίονα δράσης τα 3 ένστολα εθελοντικά σώματα του , των Εθελοντών Νοσηλευτικής , των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών και των Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας δίνει καθημερινά το παρών όπου υπάρχει ανάγκη .

Το Περιφερειακό Τμήμα Πύργου , είναι παρών , τιμώντας το παρελθόν , και σχεδιάζοντας το μέλλον .Συμμετέχοντας ενεργά με τους Εθελοντές , τα μέλη και τα στελέχη του σε οποιαδήποτε κοινωνική ανάγκη .

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Tμήματος Πύργου του ΕΕΣ