Έκανε τη δική της «λίστα του Σίντλερ» για να τις φυγαδεύσει από τους Ταλιμπάν
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ, έκανε τη δική της «λίστα του Σίντλερ» – Συγκέντρωσε κρυφά χρήματα για να σώσει Αφγανές από τους Ταλιμπάν.
Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να σώσει περισσότερες από εκατό γυναίκες δικηγόρους και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο δολοφονίας στο Αφγανιστάν.
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έκανε την τεράστια δωρεά της όταν η Βρετανία και η Αμερική αποχώρησαν αιφνιδιαστικά από την Καμπούλ, αφήνοντας εκατοντάδες γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς και συνηγόρους υπό την απειλή των Ταλιμπάν.
Μαζί με ένα εκατομμύριο δολάρια από τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Λόρδο Μάικλ Χίντζε, συν μεγάλα ποσά από άλλες εξέχουσες προσωπικότητες και μικρότερες δωρεές από το κοινό, σήμαινε ότι συνολικά 508 Αφγανοί θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αεροπλάνο.
Σε μια επιχείρηση ζωής ή θανάτου, οι γυναίκες δικηγόροι και οι οικογένειές τους έπρεπε να κρυφτούν στα υπόγεια προτού μεταφερθούν λαθραία στα αεροδρόμια και πετάξουν προς την ελευθερία.
Η γενναιοδωρία της διάσημης συγγραφέως, γνωστοποιήθηκε μόλις την Πέμπτη, σε μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων.
Ο Λόρδος Ντέιβιντ Άλτον είπε στην αίθουσα πώς η συγγραφέας και ο Λόρδος Χίντζε «σε μια στιγμή αλά λίστα του Σίντλερ», έσπευσαν να βοηθήσουν όταν η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων βαρόνη Έλενα Κένεντι χρειαζόταν χρήματα για να σώσει γυναίκες δικηγόρους -κυρίως δικαστές- και τις οικογένειές τους.
Ο Λόρδος Άλτον είπε ότι, χάρη στην «αυθόρμητη, γενναιόδωρη και πολύ σημαντική» ιδιωτική χρηματοδότηση, «περίπου 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν – 103 ήταν γυναίκες δικηγόροι, οι οποίες, μαζί με τα παιδιά και τους συζύγους τους, ήταν σε λίστες δολοφονιών των Ταλιμπάν.
»Γνώρισα μερικές από τις γυναίκες κριτές και γνωρίζω ότι η παρέμβαση του ευγενούς Λόρδου, και αυτή της συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, έσωσε αναμφίβολα πολλές ζωές».
Η βαρόνη Κένεντι είπε Daily Mail ότι είχε έρθει κοντά με δικηγόρους στο Αφγανιστάν αφού βοήθησε να εισαχθούν γυναίκες δικαστές στο νομικό σύστημα της χώρας όταν οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν από την Αμερική, τη Βρετανία και τους συμμάχους τους το 2001.
Πηγή: athensvoice.gr