Γιώργος Βήχας για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Η ιδέα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου γεννήθηκε την άνοιξη του 2011, όταν έβλεπα να αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων ασθενών, αφού βεβαίως προηγουμένως οι άνθρωποι αυτοί είχαν χάσει την εργασία τους. Ασθενείς που παρακολουθούσα για χρόνια έχαναν ξαφνικά την δυνατότητα να με επισκεφτούν στο ΙΚΑ που εργάζομαι καθώς και την δυνατότητα να συνταγογραφηθούν τα φάρμακα τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται δραματικά η υγεία τους. Άρχισε σιγά – σιγά να δημιουργείται μέσα του η ανάγκη να κάνει κάτι γι’ αυτούς τους ασθενείς. Ως γιατρός, του ήταν αδιανόητο να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έστω και ένας ασθενής δεν μπορούσε να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας. Μία φράση του Μίκη Θεοδωράκη «Γιώργο, εσείς οι επιστήμονες πρέπει να φροντίσετε να μην μείνει κανείς Έλληνας χωρίς τον γιατρό και τo φάρμακo του», που ειπώθηκε στον χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, στο πλαίσιο μιας συναυλίας του την ίδια περίοδο, ήταν ο σπόρος που έκανε την ιδέα πράξη.

Εκείνη την βραδιά η φράση του Μίκη Θεοδωράκη «συναντήθηκε» με την ιδέα που υπήρχε μέσα μου και γεννήθηκε το ΜΚΙΕ στον χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό.

Πόσα άτομα έχουν επισκεφθεί το κοινωνικό ιατρείο από την έναρξη του μέχρι σήμερα; Θα σταθεροποιηθεί αυτός ο αριθμός ή θα είναι συνεχώς αυξανόμενος;
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί το ιατρείο 100.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών είναι συνεχώς αυξανόμενος και πιστεύω πως τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ. Δυστυχώς στον χώρο της υγείας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση τόσο για τα Ελληνικά όσο και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κοινωνικό Ιατρείο;
Το ΜΚΙΕ απευθύνεται σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Οι προϋποθέσεις επομένως για να μας επισκεφτεί κάποιος είναι να ανήκει σε μια από αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Πόσες ειδικότητες γιατρών υπάρχουν στο κοινωνικό ιατρείο και πόσοι είναι οι εθελοντές γιατροί που σας βοηθούν σε αυτή σας την προσπάθεια;
Αυτοί την στιγμή προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 90 γιατροί, 8 φαρμακοποιοί, 12 οδοντίατροι, 10 ψυχολόγοι. Συνολικά 26 ειδικότητες γιατρών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ΟΛΟΙ εθελοντικά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν ευεργέτες σήμερα; Ποιοί είναι αυτοί που σας ευεργετούν;
Απερίφραστα θα απαντούσα ΝΑΙ υπάρχουν σήμερα ευεργέτες. Στην δίνη αυτής της κρίσης που βιώνουμε συμβαίνει κάτι εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο: η επανεμφάνιση μιας ξεχασμένης για χρόνια αξίας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ! Μια αξία που εξαπλώνεται στην κοινωνία μας, που κινητοποιεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να προσφέρουν ο καθένας ό,τι μπορεί. Απλοί πολίτες δίνουν τον χρόνο τους στο ΜΚΙΕ, άλλοι φάρμακα ή εμβόλια, βρεφικά γάλατα και πάνες και άλλοι ιατρικά μηχανήματα ή συσκευές όπως συμπηκνωτή οξυγόνου που χρειάζονται οι ασθενείς μας.

Ποιός είναι ο ρόλος της εθελοντικής εργασίας στο κοινωνικό ιατρείο και πόσο σημαντική είναι για το σκοπό σας; Αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών;
Ο ρόλος της εθελοντικής εργασίας είναι καθοριστικός για την ύπαρξη και την λειτουργία του ΜΚΙΕ, γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στους εθελοντές. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο σκοπός του. Ευτυχώς όσο αυξάνονται οι ανάγκες αντίστοιχα αυξάνεται και η προσφορά σε εθελοντές.

Διαβάζοντας κάποιος την συνέντευξη σας σε ποιό τομέα θα μπορούσε να βοηθήσει; Ποιές είναι οι ανάγκες σας;
Ένας συμπολίτης μας θα μπορούσε να προσφέρει με δύο τρόπους στο ΜΚΙΕ. Λίγο από τον χρόνο του είτε είναι γιατρός, είτε απλός πολίτης κάνοντας βάρδιες στο ιατρείο, ή να προσφέρει φάρμακα, εμβόλια, βρεφικά γάλατα και βρεφικές πάνες.

Θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα και πότε πιστεύετε ότι θα γίνει;
Πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση θα ακουμπήσει σχεδόν όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας και θα επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στον χώρο της υγείας. Πιστεύω όμως πως ο Ελληνικός λαός θα σταθεί όρθιος, θα αντισταθεί με όπλο την αλληλεγγύη και θα νικήσει! Έχει συμβεί πολλές φορές στην μακρόχρονη ιστορία μας, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Αυτή η πίστη στην ανάκαμψη και στην νίκη πηγάζει από αυτό που βλέπω
να γίνεται καθημερινά στο ΜΚΙΕ. Εκτός από γιατρούς και φάρμακα προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την χαμένη τους ΕΛΠΙΔΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Και ένας λαός που ελπίζει, μπορεί να αντισταθεί και να νικήσει!

Θεωρείτε ότι μέσα από την οικονομική κρίση που υπάρχει θα βγει κάτι καλό;
Πιστεύω πως η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε τον σκοπό της ύπαρξης μας. Να επαναπροσδιορίσουμε τον αξιακό μας κώδικα και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Πιστεύω πως αυτό θα είναι το μεγάλο μας κέρδος και όπως είπα ήδη η αλληλεγγύη που σήμερα προβάλλει ως ανάγκη θα είναι η αξία πάνω στην οποία θα κτίσουμε την νέα κοινωνία. Μια κοινωνία που ήδη έχουμε αρχίσει να κτίζουμε!