Στην εκδήλωση «Ελληνίδες του Κόσμου» βραβεύτηκε η Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία κατάγεται από τη Χρυσομηλιά

Εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ελληνίδες του Κόσμου» οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας.

Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στον ρόλο της Ελληνίδας γυναίκας που ζει και προοδεύει στο εξωτερικό με πολλαπλούς ρόλους, ως πολιτικός, επιστήμονας, ως επιχειρηματίας, ως ευεργέτιδα, ως ενεργή πολίτης μεταξύ δύο κόσμων, που με τη δράση της αναδεικνύει, καλλιεργεί και προωθεί τις αξίες του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν Ελληνίδες της Διασποράς, οι οποίες με το έργο τους αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης, αντιδήμαρχος Solingen, Ιωάννα Ζαχαράκη που δραστηριοποιείται στην Γερμανία και κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας.

Επίσης η μεγάλη ευεργέτιδα, Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Πρέσβειρα του Απόδημου Ελληνισμού, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη (Αίγυπτος – Ρουμανία), η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη (Ηνωμένες Πολιτείες), η διακεκριμένη γιατρός-χειρουργός της Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκου (Νότιος Αμερική – Αργεντινή), η Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μαρίνα Τσιχλάκη (Υποσαχάρια Αφρική – Μοζαμβίκη, Ζάμπια), και η διακεκριμένη ιατρός – ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, (Αυστραλία).

Βιογραφικό της Ιωάννας Ζαχαράκη
Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος κατάγεται από την Χρυσομηλέα Καλαμπάκας, διαμένει από το 1981 στη Γερμανία, εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας σε Κοινωνικό Φορέα. Διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bochum σε θέματα Διαπολιτισμικότητας και Διανθρωπίνων Σχέσεων.

H Ιωάννα Ζαχαράκη εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen. Το 2020 εκλέχθηκε Αντιδήμαρχος του Δήμου που αριθμεί 160.00 κατοίκους. Εκτός αυτού είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης.Το 2019 τής απονεμήθηκε ο «Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας», η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για την κοινωνική της δράση και προσφορά καθώς και το βραβείο “Αgenda 2019” της πόλης Solingen για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο.

Πηγή: tameteora.gr