Λονδίνο-Κωνσταντινούπολη πάνω σε ποδήλατο για καλό σκοπό

Ο Γκραντ Κάμερον-Σμιθ, γνωστός και με το προσωνύμιο «CrazyBikeGuy» στη Νότια Αφρική, ολοκλήρωσε σήμερα έναν ποδηλατικό άθλο με το ταξίδι από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη

Κάλυψε μια απόσταση 8.800 χιλιομέτρων για έναν αξιόλογο σκοπό: για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα άτομα με αυτισμό. Ο Κάμερον Σμιθ ολοκλήρωσε τη διαδρομή του τερματίζοντας στη διάσημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο 56χρονος ποδηλάτης μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέροντας ότι ήταν στο δρόμο από τις 13 Μαρτίου.

Σημείωσε μάλιστα ότι κανείς μεταξύ των μελών της οικογένειάς του και των στενών φίλων του δεν είναι αυτιστικός, αλλά ήταν δυσαρεστημένος με την έλλειψη επίγνωσης για τον αυτισμό παγκοσμίως. Είπε ότι στόχευε δύο πράγματα με την πρωτοβουλία του: «Πρώτον, έκανα αυτή την ενέργεια για να επικεντρώσω την προσοχή όλου του κόσμου επάνω σε παιδιά, νέους και ενήλικες που έχουν αυτισμό και έχουν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα στις χώρες στις οποίες ζουν. Δεύτερον, έκανα αυτή τη δραστηριότητα, εφιστώντας την προσοχή σε αυτό το θέμα, για να αυξήσω τη χρηματοδότηση, ειδικά για την Ένωση Αυτισμού στη Νότια Αφρική».

Υποστήριξε ακόμη ότι πριν να ξεκινήσει αυτήν την πρωτοβουλία, δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο ευαίσθητους και καλούς ανθρώπους θα έβρισκε στη διάρκεια της διαδρομής του. «Παρά το γεγονός ότι ήμουν ξένος για αυτούς, όλοι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχω κάνει πετάλι, με έχουν φιλοξενήσει στα σπίτια τους. Αν και οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που δύσκολα θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, δεν έμειναν αμέτοχοι σε αυτό το εγχείρημα και υποστήριξαν τη δραστηριότητά μου, έστω και με ένα πολύ μικρό μερίδιο ο καθένας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο 56χρονος ποδηλάτης είπε επίσης ότι οι Τούρκοι ήταν αυτοί που έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία. Χαρακτήρισε όμως ως «μη φιλική» χώρα την Τουρκία για το ποδήλατο και «επικίνδυνη» λόγω της έλλειψης ποδηλατόδρομων και της οδηγικής συμπεριφοράς των επαγγελματιών οδηγών στα βαρέα οχήματα.