Αμαλιειόν Οικοτροφείο Θηλέων: Φιλοξενεί παιδιά με οικονομικά προβλήματα.

Το Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων ιδρύθηκε το 1855 με σκοπό να περιθάλψει και να φροντίσει παιδιά που έμειναν ορφανά εξ’ αιτίας της θανατηφόρου επιδημίας χολέρας που έπληξε την χώρα, κυρίως δε την Αθήνα.

Η ιδέα ανήκε στην Μαρία Υψηλάντη και για την υλοποίησή τους εργάστηκαν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα σπουδαίες Αθηναίες όπως η Ζωή Σούτσου, η Κυριακούλα Κριεζή, η Ανδρομάχη Ρενιέρη και η Λουκία Ρίζου. Η Βασίλισσα Αμαλία ανέλαβε με μεγάλο ενδιαφέρον την προστασία του Ιδρύματος που για το λόγο αυτό έλαβε το όνομά της «Αμαλίειον». Εκτός από την κοινωνική φροντίδα, τα κορίτσια μορφώνονταν και αποκτούσαν τα κατάλληλα, για την εποχή εφόδια. Το «Αμαλίειον» θέσπισε ανωτέρα επαγγελματική σχολή όπου διδάσκονταν κοπτική, ραπτική, κέντημα, δαντελοποιία, οικιακή οικονομία. Το 1873 στην παγκόσμια έκθεση της Βιέννης και στην καλλιτεχνική έκθεση της Γλασκόβης απέσπασε από τα πρώτα βραβεία χειροτεχνημάτων.


Η πρώτη περιουσία του Αμαλίειου σχηματίστηκε από τις συνδρομές των μελών της Φιλανθρωπικής Εταιρείας. Τα μεγάλα όμως ποσά που επέτρεψαν στο Ίδρυμα να ευδοκιμήσει, προέρχονταν από εισφορές Ελλήνων από την Οδησσό, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Πετρούπολη, την Τεργέστη και τη Μασσαλία, ύστερα από έκκληση της Βασιλίσσης Αμαλίας. Ο Ανδρέας Συγγρός υπήρξε μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος και η σύζυγός του διετέλεσε Πρόεδρος με ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και προσωπική φροντίδα για τα παιδιά. Η επαγγελματική σχολή έχει καταργηθεί και σήμερα το Οικοτροφείο παρέχει δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες του μαθητικού πληθυσμού στέγαση, σίτιση, ένδυση και εκπαίδευση για το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και σε άλλα μορφωτικά ιδρύματα. Χορηγεί υποτροφίες για ανώτερες και ανώτατες σπουδές με κάλυψη των δαπανών τους. Πρόσφατα έχει επεκτείνει τους σκοπούς του και λειτουργεί από φέτος και ως σπουδαστική εστία. Το Αμαλίειον μπορεί να φιλοξενήσει σε ειδική πτέρυγα των ανακαινισμένων, σύγχρονων και λειτουργικών εγκαταστάσεών του στο Μαρούσι, εντελώς δωρεάν αριθμό σπουδαστριών από την επαρχία. Σε κρίσιμες για το έθνος περιστάσεις και σε περιόδους μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων, το έτος 1953 μετά από το φονικό σεισμό στα Ιόνια Νησιά εισήχθη στο Αμαλίειον μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών, το έτος 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο φιλοξενήθηκαν περίπου 50 Κυπριωτόπουλα κ.λ.π., εξεπλήρωσε με αυταπάρνηση το φιλανθρωπικό του καθήκον επεκτείνοντας την δραστηριότητά του.

Από την Διοίκηση του Αμαλίειου πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Κοινωνίας. Σήμερα το Αμαλίειον διοικείται από ενδεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή αποτελουμένη από τους κ.κ. Δέσποινα Μανεά Πρόεδρο, Ευαγγελία Μόσχου Αντιπρόεδρο, Λυκούργο Αρεταίο Έφορο, Σταύρο Μαγγίνα Γεν. Γραμματέα και Μέλη τους κ.κ. Γεώργιο Βλάχο, Έφη Ζαμπίκου, Παναγιώτα Παληού, Χαράλαμπο Κινάτο, Αγγελική Ρουσσάκη – Σούλτσε, Αγγελική Αλερευρογιάννη και Εμμανουήλ Τσουδερό, τις αποφάσεις της οποίας εκτελεί η Πρόεδρος και ο Έφορος.

INFOΚηφισίας 219, 15124 Μαρούσι
Τηλ. 210 8020938
secretariat@amalieion.gr