Λυκούργος Αρεταίος: ΕΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΛΙΕΙΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Το Αμαλίειον Οικοτροφείο είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα στη χώρα. Από την ίδρυση του έως σήμερα έχει ως σκοπό να βοηθάει παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε με ποιους τρόπους τα υποστηρίζετε;
Στα 120 κορίτσια που φιλοξενούμε εκτός από την εντελώς δωρεάν διαμονή στο πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο οικοτροφείο 5.000 m², προσφέρουμε σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία, φροντιστηριακά μαθήματα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά κυρίως ασφάλεια, πολιτισμένο περιβάλλον με πολλές ανέσεις. Τα τελευταία χρόνια με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσης Επιτροπής παρέχουμε επίσης πρόσθετη μόρφωση, ερεθίσματα και αξίες προκειμένου να εξοπλιστούν κατάλληλα για να εισέλθουν στη ζωή με δυνατές προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε ομιλίες, σεμινάρια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τι σας ώθησε να επεκτείνετε τις δραστηριότητες του οικοτροφείου και να λειτουργεί σήμερα ως σπουδαστική εστία; Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών
που φιλοξενείτε;
To 2001 ξεκινήσαμε πιλοτικά την λειτουργία αυτού του τμήματος, θέλοντας να προσφέρουμε περισσότερα στα κορίτσια που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια ή μεταλυκειακή εκπαίδευση σε σχολές της Αθήνας. Σήμερα φιλοξενούμε 110 φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα. Πολλές από αυτές μας αναφέρουν ότι η φοίτηση τους σε σχολή της Αθήνας χωρίς την υποστήριξή μας θα ήταν ανέφικτη.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που σας έχουν υποβάλει πόσο έχουν δυσκολέψει την λειτουργία του οικοτροφείου;
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων μας λόγω της κρίσης, μας ανάγκασαν το 2012 να προβούμε σε μικρή μείωση του προσωπικού μας και να περικόψουμε κάποιες δαπάνες χωρίς όμως να μειώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα κορίτσια.

Σήμερα υπάρχουν ευεργέτες που να υποστηρίζουν την λειτουργία του οικοτροφείου;
Δυστυχώς οι δωρεές και οι χορηγίες έχουν μειωθεί δραματικά. Το τελευταίο χρόνο όμως ίσως η κρίση αφύπνισε το φιλότιμο ορισμένων. Έτσι τελευταίως έχουμε κάποια ενθαρρυντικά δείγματα κυρίως από ιδρύματα Ελλήνων του εξωτερικού και από ατομικές μικρές δωρεές. Ίσως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολιτιστική και ηθική και η μόνη διέξοδος από αυτή είναι η υπέρβαση του κοντόθωρου ατομικισμού, η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά.

Το κοινωνικό κράτος είναι αρωγός σε αυτή σας την προσπάθεια;
Το κράτος όχι μόνο δεν μας βοηθάει αλλά αντιθέτως με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει στα φιλανθρωπικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων και το Αμαλίειον οδηγεί αργά ή γρήγορα στην παύση λειτουργίας και των τελευταίων ιδρυμάτων.

Αν σας έλεγα να μιλήσουμε με αριθμούς, πόσο χρόνο ζωής θα δίνατε στο ίδρυμα δεδομένης της οικονομικής του κατάστασης;
Παρά την μείωση των εισοδημάτων μας και την μεγάλη φορολογία που μας ανάγκασαν σε μικρές περικοπές προσωπικού, ελπίζω ότι με τα αποθέματα που συγκεντρώσαμε χάρη στη χρηστή και σωστή διαχείριση της περιουσίας μας στην περίοδο προ της κρίσεως, μπορεί το ίδρυμά μας να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι να λήξει η οικονομική κρίση.

Θα ήθελα να μου διηγηθείτε μια ιστορία που σας έχει συγκινήσει πολύ. Ποιά είναι τα λόγια που είναι χαραγμένα στην μνήμη σας;
Οι ιστορίες είναι πάρα πολλές και καθημερινές, ιδίως όταν παιδιά έχουν υποστεί βία και μάλιστα από το περιβάλλον τους τότε γίνονται τραγικές. Δεν επιτρέπεται να αναφέρω περισσότερα. Θέλω όμως να σας πω ότι με επιστημονική υποστήριξη και πολλή αγάπη έχουμε επιτύχει θαύματα. Πολλά από αυτά τα παιδιά ήδη διαπρέπουν σαν επιστήμονες αλλά κυρίως έχουν υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες. Θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν κόβουμε γέφυρες με όλα μας τα κορίτσια. Για το λόγο αυτό έχουμε ιδρύσει Σύλλογο Αποφοίτων με τον οποίο έχουμε συνεχή επαφή.

Είναι δύσκολο να βρίσκετε λύση στα προβλήματα των κοριτσιών και πόσο σας επηρεάζει προσωπικά;
Στο Αμαλίειον όσο και αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό συνεργαζόμαστε σαν μία οικογένεια. Στόχος είναι όλα τα κορίτσια να διαπαιδαγωγηθούν σωστά και να αποκτήσουν ήθος και κοινωνικές δεξιότητες. Με τη σωστή συνεργασία και κυρίως με την ομάδα υποστήριξης οι λύσεις επιτυγχάνονται ευκολότερα. Βέβαια δεν είναι δυνατόν σε κάθε περίπτωση να μην φορτιζόμαστε συναισθηματικά και ψυχολογικά. Όμως έτσι απολαμβάνουμε το καλό αποτέλεσμα.

Τί έχετε αλλάξει στην ζωή σας μετά την ενασχόληση σας με τα κοινά;
Η εθελοντική ενασχόλησή μου όπως και όλων των μελών της Διοικούσης Επιτροπής με το Αμαλίειον χρονολογείται από πολλά χρόνια, τότε που σαν απλά μέλη του ιδρύματος πρωτοασχοληθήκαμε παράλληλα με την επαγγελματική μας ζωή. Σήμερα μέλη πια της Διοικούσης Επιτροπής διαθέτουμε καθημερινά πολύ χρόνο για την διαχείριση των προβλημάτων του ιδρύματος που αφορούν τον οικονομικό τομέα και την διαβίωση των οικοτρόφων.