Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος: “Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια Ζωής και Κοινωνικής προσφοράς του Ιατρικού Διαβαλκανικού που μας γεμίζει με υπερηφάνεια…”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος μίλησε στην Έμη Ζησιοπούλου Λιβανίου για το Ιατρικό Κέντρο, την υγεία, το brain-drain, αλλά και γιατί “υιοθέτησαν” τη γιαγιά με τα πλεκτά.

Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Έμη Ζησιοπόυλου Λιβανίου

20 χρόνια κοινωνικής προσφοράς του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. Ένας απολογισμός των πεπραγμένων των 20 ετών?

Φέτος συμπληρώνεται μία διαδρομή 20 χρόνων Ζωής και Κοινωνικής προσφοράς του Ιατρικού Διαβαλκανικού, που μας γεμίζει με υπερηφάνεια και ισχυρό αίσθημα ευθύνης, προκειμένου ο Όμιλος μας να παραμείνει στην κορυφή. Μία προσπάθεια η οποία έχει ως κινητήρια δύναμη το όραμα, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την αγάπη για την πατρίδα. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό έχει εδραιώσει τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά και ως το απόλυτο σημείο αναφοράς για την υγεία, σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, εφάμιλλες, αν όχι καλύτερες, με αυτές των κορυφαίων νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής. Στα 20 χρόνια από την ίδρυση του, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ, έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην οικονομία, την κοινωνία και την υγεία, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι από 2 εκατ. Έλληνες και διεθνείς ασθενείς έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του Διαβαλκανικού, ενώ έχουν δαπανηθεί 325 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσίες και ακόμη 300 εκατ. ευρώ σε εισφορές και φόρους προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, το Διαβαλκανικό, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας,  απασχολεί 1.000 άτομα μόνιμο προσωπικό και περισσότερους από 1.000 καταξιωμένους συνεργάτες Ιατρούς, συνεισφέροντας, ουσιαστικά, στην οικονομική ζωή του τόπου, πέραν από τις καθαυτού, υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους πολίτες.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι, αλλά και το όραμα του Ομίλου σας;

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών είδαμε από την αρχή την εξέλιξη της ιατρικής και της προσφοράς υπηρεσιών υγείας, ως πρόκληση. Ως  μία ευκαιρία να είμαστε πάντα “ένα βήμα μπροστά”, επενδύοντας στην πρόοδο και την καινοτομία με όραμα και αποφασιστικότητα έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Στο στρατηγικό σχεδιασμό και τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου μας συμπεριλαμβάνονται η περαιτέρω επέκταση των υπηρεσιών υγείας και δραστηριοτήτων του Ιατρικού Διαβαλκανικού, η συνεχής επένδυση σε νέο βιοϊοατρικό εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας και η δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου τμήματος IVF, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ν.Α. Ευρώπη, στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης της εξωστρέφειας στο πεδίο του Ιατρικού Τουρισμού. Παράλληλα, στρατηγικός πυλώνας και δέσμευση του Ομίλου μας αποτελεί η προσέλκυση νέων κορυφαίων Ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό, ενάντια στην μάστιγα του brain drain. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες που ενθαρρύνουν τον επαναπατρισμό τους, ώστε να είναι, πλέον, σε θέση να προσφέρουν την επιστημονική τους γνώση στην πατρίδα μας, προς όφελος όλων των συμπατριωτών μας. Τέλος, μεγάλο όνειρο και όραμα μας αποτελεί η δημιουργία μιας, πολύ υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής, αμέσως μόλις το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψουν.

Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας;

Τα χρόνια της κρίσης επηρέασαν όλο το κοινωνικό και επιχειρηματικό «γίγνεσθαι». Παρ΄όλα αυτά, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, δεν έμεινε θεατής. Αντίθετα, μείναμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και μέσα στο δύσκολο και ασαφές περιβάλλον που δημιουργήθηκε, απαντήσαμε με εξωστρέφεια, νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, συμβάλλοντας, έτσι, και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών καταβάλαμε περισσότερα από 614 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες μισθοδοσίας, περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και περισσότερα από 190 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το αποτέλεσμα? Περισσότεροι από 4.850.000 Έλληνες και ξένοι ασθενείς, εμπιστεύτηκαν την υγεία τους στα χέρια μας. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα τμήματα και να επενδύουμε συνεχώς σε τεχνολογία αιχμής,  συνεργαζόμαστε με κορυφαίους, επιφανείς επιστήμονες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνάπτουμε εξαιρετικά σημαντικές επιστημονικές συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς σε όλον τον κόσμο και συνεισφέρουμε, ουσιαστικά, στην ανάσχεση του brain drain, τοποθετώντας τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή της Ιατρικής, διεθνώς.

Τα αποτελέσματα του brain-drain είναι πλέον, ορατά στον τομέα της υγείας, στη χώρα μας. Τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε ή έχετε αναλάβει για να ανακοπεί το φαινόμενο αυτό;

Απέναντι στις απολύσεις και τις περικοπές μισθών, εμείς αντιτάξαμε αύξηση στην απασχόληση και προστασία στα εισοδήματα των ανθρώπων μας, απέναντι στην περικοπή εξόδων και μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, εμείς αντιτάξαμε νέες επενδύσεις στην επιστημονική πρωτοπορία και συστήματα διασφάλισης της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών μας και τέλος απέναντι στη μάστιγα του brain drain, εμείς δημιουργήσαμε brain gain. Το “brain gain” αποτελεί μία δράση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, η οποία εκφράζεται με συνέπεια και συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μέσα από συντεταγμένες ενέργειες δημιουργούμε κίνητρα, και εξασφαλίζουμε σε διακεκριμένους Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού, τις συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και πρόσβασης στην τελευταία τεχνολογία, προκειμένου να επαναπατριστούν και να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς.

(Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος

Ο Όμιλος παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στον κοινωνικό τομέα με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό της στήριξης των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, των αθλητών και της προσφοράς εξετάσεων σε προνομιακές τιμές. Μιλήστε μας για αυτές τις δράσεις και για κάποιες άλλες που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές;

Για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ήταν πάντα σαφές ότι η κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα αποτελεί μονόδρομο και πεδίο στο οποίο κάθε εταιρεία θα έπρεπε να επενδύει, δεδομένου ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιείται. Για εμάς, ο δρόμος προς την επιχειρηματική αριστεία περνάει αδιαπραγμάτευτα μέσα από την εταιρική υπευθυνότητα. Βάζοντας «πλάτη» στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παραμείνει ο κορυφαίος σύμμαχος της κοινωνίας στη δύσκολη πορεία για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Για το λόγο αυτό, και μέχρι σήμερα, ο Όμιλος υλοποιεί με συνέπεια ένα πολυδιάστατο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Το Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας, που απευθύνεται σε όλους εκείνους που «Φυλλάτουν Θερμοπύλες», με το οποίο παρέχεται δωρεάν υγειονομική, ιατρική και νοσοκομειακή κάλυψη σε παραμεθόριες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Φούρνοι Ικαρίας, ο  Άγιος Ευστράτιος, η Σαμοθράκη, η Κίναρος, καθώς και σε οργανισμούς, όπως τα  «Παιδικά Xωριά SOS». Αναπτύσσουμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής σε συνεργασία με τη Vodafone, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους 100 και πλέον απομακρυσμένων περιοχών. Σε ετήσια βάση υλοποιούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς, το οποίο περιλαμβάνει εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, τις «Παγκόσμιες Ημέρες» Υγείας, με εκπτώσεις έως και 100%. Στον ίδιο άξονα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει ετησίως μεγάλο αριθμό δωρεάν check-up σε Συλλόγους, Οργανισμούς, Σχολεία, Ιδρύματα και εταιρείες, ενώ παράλληλα καλύπτει δωρεάν τη νοσηλεία συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Διατηρούμε ισχυρή την σχέση μας με τις τοπικές κοινωνίες, στηρίζοντας ποικίλες ανάγκες τους με τη δημιουργία ενημερωτικών ημερίδων, την προσφορά υλικοτεχνικής υποδομής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τέλος θεωρούμε τον αθλητισμό σημαντικό πυλώνα για την υγεία και συμβάλουμε στην ανάπτυξη του με την προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών στα χιλιάδες μέλη των κορυφαίων αθλητικών οργανισμών και σωματείων, σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, είστε και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, από το 2012 . Πως βλέπετε την Ελληνική Οικονομία, σε δέκα χρόνια από τώρα? Πώς μπορούμε να ξαναχτίσουμε το Brand Name «Ελλάδα»;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, ένιωσα ότι η ανάπτυξη και προαγωγή της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσα από ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με την πολιτική ηγεσία, την κοινωνία και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο έργο της. Η οικονομία μας σήμερα, βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Μαζί της και η χώρα. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί την κομβική παράμετρο στην οικονομία, συναρτάται με μία σειρά πρωτοβουλιών που δύνανται να διευκολύνουν τόσο τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, όσο και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς και στοχευμένες συνέργειες σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η υγιής, καινοτόμος, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα οφείλει να αποτελέσει τον κορμό του νέου Ελληνικού «παραγωγικού μοντέλου» εστιάζοντας στην πολλαπλασιαστική αξία της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περιπτώσεις σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης, ούτε για παρασιτικά και κρατικοδίαιτα μοντέλα, παρά μόνο επιτακτική ανάγκη για ανασύνταξη του «ελληνικού επιχειρείν» και επιτάχυνση της ανάπτυξης με προϋπόθεση επιτυχίας την συνεργατικότητα και την έξυπνη διασύνδεση κλάδων, προϊόντων και υπηρεσιών. Το κεντρικό ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για μία αλλαγή στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, που θα διευκολύνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης και θα αποτελεί την καίρια και πρωταρχική εθνική προτεραιότητα.

Πως μπορεί το κράτος να ξαναδώσει κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες αλλά και στους ξένους επενδυτές;

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασίσουμε και να κινηθούμε εντός ενός νέου εθνικού σχεδίου δράσης. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέου πλούτου στην Ελλάδα. Να μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Οφείλουμε να δώσουμε στις νεότερες γενιές τα εργαλεία για την παραγωγή νέου πλούτου. Αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο, και όχι η ανακατανομή της φτώχειας. Η διεύρυνση του αναπτυξιακού νόμου, οι στοχευμένες φοροαπαλλαγές, τα αναπτυξιακά κίνητρα και άλλες διευκολύνσεις σε επιχειρηματικές κινήσεις, οι επενδύσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και οι εγχώριες και διεθνείς συνέργειες είναι, μεταξύ άλλων, δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάνω απ’ όλα, αυτό που χρειάζεται είναι ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με τη συνεργασία όλων των υγιών, παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να εστιάζει συνολικά στην αριστεία και την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα και την προστιθέμενη αξία, στις προσφερόμενες υπηρεσίες & προϊόντα. Συγκεκριμένα, ο κορμός του νέου παραγωγικού μοντέλου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμους κλάδους και κατηγορίες: τους αγροτικούς συνεταιρισμούς νέου τύπου, μια νέα κατεύθυνση στην περιφερειακή ανάπτυξη με επενδύσεις σε καινοτόμες μεθόδους και εξωστρεφή προσανατολισμό, τον Τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Κρίσιμο ρόλο έχουν επίσης, οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, σε έργα υποδομής, την ενέργεια, το Real Estate, έργα που είναι σε θέση να δώσου το «σήμα» προς κάθε ενδιαφερόμενο, σοβαρό επενδυτή, πως στην Ελλάδα του «σήμερα» είναι εφικτό για κάποιον, να πετύχει και να ανταμειφθεί με σημαντικές αποδόσεις. Επιπρόσθετα, οι χρονικές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ίσως, το μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο για οποιονδήποτε ξένο δυνητικό επενδυτή, αλλά και για οποιονδήποτε Έλληνα επιχειρηματία. Σε αυτή τη βάση έχουμε τονίσει στην ΕΕΝΕ ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται, άμεσα, πόρους για να κινηθεί πιο γρήγορα, προτείνοντας να δημιουργηθούν ευέλικτοι μηχανισμοί, που να είναι σε θέση να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τουλάχιστον για οικονομικής φύσης θέματα. Πάντα βέβαια, μέσα από το Ελληνικό Δικαστικό σύστημα και τους αξιοσέβαστους δικαστές που το απαρτίζουν.

Υιοθετήσατε τη γιαγιά με τα πλεκτά σαν ΕΕΝΕ. Μιλήστε μας για αυτήν την κίνησή σας.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών αποφάσισε να παρέμβει στην υπόθεση της κ. Ηλιάδη με στόχο να μπορέσει τόσο αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες δυσκολίες (πρόστιμα κ.τ.λ) που έχουν προκύψει μέσα από την απαραίτητη νομική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη  προκειμένου, αν το επιθυμεί, να στήσει άρτια και ολοκληρωμένα, τη δομή μιας δικής της επιχείρησης. Πιστεύω απόλυτα στην κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και, ταυτοχρόνως, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και της διάθεσης για προκοπή, όπου αυτή εκδηλώνεται. Η ΕΕΝΕ αισθάνεται πως οφείλει να στηρίξει την κυρία Σουζάνα Ηλιάδη και την οικογένειά της, στη πρόσφατη δοκιμασία τους.

Ποιο είναι το όνειρο και οι φιλοδοξίες σας, προσωπικά;

Φέτος, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, συμπλήρωσε τα 35 χρόνια Ζωής και Κοινωνικής Προσφοράς. Μία πορεία, που τη χάραξε ο πατέρας μου και Πρόεδρος του Ομίλου, Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, ένας άνθρωπος πρωτοπόρος και οραματιστής, ο οποίος ακολούθησε το όνειρό του, αφήνοντας πίσω του, σε εμάς, μία τεράστια παρακαταθήκη. Ο δικός μας στόχος αλλά και συνάμα, η δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε το σημείο αναφοράς στον κλάδο, που θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, προβλεψιμότητας  και ευημερίας για τους εργαζόμενούς του, τους καταξιωμένους γιατρούς του και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων ασθενών του. Να είμαστε ο ηγέτης ο οποίος θα συστρατεύει τις υγιείς δυνάμεις γύρω του, ακόμη και στην εποχή του αστερισμού των funds, ώστε να διατηρήσουμε την ελληνική υγεία σε ελληνικά χέρια, με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών να παραμείνει ο Ελληνικός πόλος που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, και τα επόμενα 35 χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος