Νατάσα Clive-Βρέκοσι: Με όραμα τη δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας

Νατάσα Clive-Βρέκοσι: Κα Βρέκοσι ποιά ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος ;

Η αφορμή για να ασχοληθώ με την Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος ήταν η μεγάλη μου αδυναμία στα παιδιά καθώς και η κατάσταση που επικρατούσε στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία στην Ελλάδα. Η έλλειψη εξοπλισμού και η έλλειψη γνώσεων πάνω στην σωστή και άμεση αντιμετώπιση ενός τραυματισμένου παιδιού ήταν οι λόγοι που αποφάσισα να ασχοληθώ με το Σωματείο. Η κατάσταση ενός σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται ”Golden Hour” (”Χρυσή ώρα”) . Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά.
Χωρίς τις σωστές υποδομές, την εκπαίδευση των ιατρών στην αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού και την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών και των συνεπειών τους θα αυξάνεται συνεχώς.

Ποιό είναι το όραμα σας για το Σωματείο;

Το κύριο πρόγραμμα που υιοθέτησε το Σωματείο μας είναι η δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Το
ΤΕΠ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο Νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε 5 ΤΕΠ.
– Στο Νοσοκομείο Παίδων ”Παίδων Πεντέλης”
– Στο Νοσοκομείο Παίδων ”Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού”
– Στο ”Ιπποκράτειο” Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ”ΠΑΓΝΗ” και
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη
Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε ΤΕΠ σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας.

 

Σε πόσους κινδύνους βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γονείς και τα παιδιά;
Δυστυχώς τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Τα ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά είναι πολλά: τροχαία, πτώσεις, δηλητηριάσεις, εγκαύματα, πνιγμός, κλπ. και μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε
στιγμή παντού, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές…
Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σωματικά, τραυματίζεται και ψυχικά το ίδιο και όλη η οικογένειά του. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους και δεν σου αφήνουν χρόνο για να αντιδράσεις. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τους κινδύνους ώστε να τους αναγνωρίζουν και να τους αποφεύγουν.

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας έτσι ώστε να υπάρξει πρόληψη ;
Σίγουρα. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Οι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας είναι πολύ γρήγοροι με αποτέλεσμα κάποιοι γονείς να μην βρίσκουν τον χρόνο ή να αμελούν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους καθημερινούς κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό. Το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς τους. Μέχρι σήμερα τις παρουσιάσεις έχουν παρακολουθήσει 34.447 μαθητές και 2.537 εκπαιδευτικοί και γονείς. Είναι αποδεδειγμένο, ότι η σωστή και συστηματική Πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%.

Πόσο μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη λειτουργία του έργου σας η εθελοντική προσφορά;
Η εθελοντική προσφορά μπορεί να μας βοηθήσει πολύ στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Στο Σωματείο δεν έχουμε παιδιά αλλά μέσω των δράσεων μας βοηθάμε χιλιάδες παιδιά το χρόνο. Οι εθελοντές όμως μπορούν να βοηθήσουν στα Νοσοκομεία Παίδων με τη φροντίδα παιδιών χωρίς οικογένεια ( να τους κρατούν συντρόφια, να παίζουν, να τους αφηγούνται παραμύθια, κ.λ.π.).