Το Βιβλιοπωλείο που δημιούργησαν 3 άστεγοι στην καρδιά της Αθήνας: Όλα τα βιβλία κοστίζουν 2 ευρώ

20.000 βιβλία από τα σκουπίδια και τα αζήτητα, που άλλαξαν τη ζωή τους…

Ο 68χρονος Λεωνίδας Κουρσούμης βρίσκεται ανάμεσα σε σχεδόν 20.000 βιβλία σε έναν τεράστιο χώρο στην οδό Πειραιώς, χωρίς ρεύμα και κλιματισμό. Τα βιβλία έχουν συγκεντρωθεί από τρεις άστεγους που δημιούργησαν το δικό τους βιβλιοπωλείο. Τα έσοδα εξασφαλίζουν το ενοίκιο σε δύο από αυτούς και τους δίνουν ελπίδα να συνεχίσουν να παλεύουν.  Για 11 μήνες ο κ. Λεωνίδας έμεινε άστεγος. Περιπλανιόταν στους δρόμους αναζητώντας μεροκάματο, για το φαΐ της ημέρας. Κάποια στιγμή άρχισε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από κάδους ανακύκλωσης και να τα πουλά στο Μοναστηράκι σε παλαιοβιβλιοπώλες. «Όλοι κοίταζαν να τα πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές, τα πουλούσα ένα με δύο ευρώ το καθένα ίσα ίσα για να καταφέρω να αγοράσω ένα σουβλάκι να φάω», θυμάται με πικρία.

Στην κατοχή του είχε 2.000 βιβλία που μάζεψε από τους κάδους και με δύο ακόμη άστεγους αποφάσισαν να στήσουν ένα παλαιοπωλείο.

Η ιδέα ήταν απλή και αποτελεσματική. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Από τα έσοδα, εξασφαλίστηκε το νοίκι για τους δύο άστεγους συνεργάτες του. «Πλέον ξέρουν ότι έχουν ένα σπίτι που τους περιμένει το βράδυ να κοιμηθούν, να ξεκουραστούν και να κάνουν ένα μπάνιο», αναφέρει. Τα αυτονόητα για πολλούς, ήταν ζητούμενο ζωής για τους δύο συνεργάτες του.

Επικοινωνία: booksleonis@yahoo.gr, τηλ. 6977239766…