Θεραπεία με κατοικίδια εφαρμόζεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Μετά από δύο χρόνια έρευνας, το σωματείο Δράση για την Ψυχική Υγεία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο και το Pets.gr, υλοποιούν το πρόγραμμα θεραπείας με κατοικίδια και τα οφέλη του, με τον συντονισμό του Σωτήρη Παπαχρόνη, ιδιοκτήτη της μονάδας.

To πρόγραμμα του Pet Therapy πραγματοποιείται από το 2014 στο Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο, με την επίβλεψη της κυρίας Ίλιας Θεοτοκά κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, πρόεδρο του σωματείου Δράση για την Ψυχική Υγεία, με τους σκύλους και τις γάτες – θεραπευτές του Pets.gr, ειδικά εκπαιδευμένους για τον σκοπό, από την ιδιοκτήτρια τους Μαρίνα Λυμπεροπούλου. Ο κύριος Μιχάλης Φλαράκος είναι ο επίσημος κτηνίατρος του προγράμματος, που παρακολουθεί τους σκύλους θεραπευτές.

H θεραπευτική δύναμη των κατοικίδιων για τους ηλικιωμένους μπορεί να προσφέρει πολλά, ειδικότερα σε όσους βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τα κατοικίδια είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το στρες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης, αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την φυσική δραστηριότητα και τους βοηθούν να μάθουν.

Τα κατοικίδια προσφέρουν άυλη περιουσία. Οι σκύλοι και τα άλλα κατοικίδια ζουν για το τώρα, δεν τα απασχολεί το αύριο και το αύριο μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για έναν ηλικιωμένο. Έχοντας ένα κατοικίδιο, με την έννοια του «τώρα», μπορεί να είναι πολύ κατευναστικό για τον άνθρωπο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα κατοικίδια μειώνουν το επίπεδο της κατάθλιψης και ελαττώνουν την μοναχικότητα.

Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια του Αιγινητείου Νοσοκομείου Δρ. Ιλια Θεοτοκά, τα κατοικίδια μας βοηθούν ψυχολογικά με πολλούς τρόπους, όπως:

• Προσφέρουν αγάπη, χωρίς να κάνουν τη σχέση σύνθετη και με ιδιαίτερα προβλήματα.

• Αυξάνουν το αίσθημα της υπευθυνότητας και μέσω αυτού μπορούμε να γίνουμε και πιο υπεύθυνοι με τον εαυτό μας. Παράλληλα, νιώθουμε χρήσιμοι, φροντίζοντας ένα ζώο και το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους.

• Συμβάλλουν στη σωματική μας άσκηση, γιατί μας αναγκάζουν να κινούμαστε, να περπατάμε κλπ.

Πώς λειτουργεί η pet therapy; Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: www.psychiko24.gr