Ανδρέας Κονδύλης: Ο Δήμαρχος Αλίμου μιλάει στην Έμη Λιβανίου για το σημαντικό κοινωνικό έργο του Αλίμου

Ο Δήμαρχος ΑλίμουΑνδρέας Κονδύλης δίνει μια συνέντευξη καρδιάς στην Έμη Λιβανίου για την επανεκλογή του, για την σχέση του με την Σέριφο, για τα έργα στο Ελληνικό καθώς και για το σημαντικό έργο στον κοινωνικό τομέα στην περιοχή του.

Ο Ανδρέας Κονδύλης είναι δικηγόρος. Δήμαρχος Αλίμου από τον Σεπτέμβριο 2014 έως σήμερα. Είναι 39 χρόνων. Έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στο Παρίσι. Ο ίδιος μίλησε για όλα αυτά και άλλα πολλά στην Έμη Λιβανίου και στο Travel Aegean Speedline.

Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας! Που θα ξεκουραστείτε φέτος το καλοκαίρι μετά από μία τόσο απαιτητική περίοδο;

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια της επανεκλογής. Η περίοδος που πέρασε είχε όντως πολύ άγχος και πολλή κούραση. Ακόμα υπάρχει ο απόηχος της έντασης, όπως υπάρχει και η πραγματικότητα της πόλης μας με τις ανάγκες και τα προβλήματα, που βέβαια δε φεύγουν για ολιγοήμερες διακοπές.

Έχετε κάνει και έργα στο νησί. Μαθαίνω για το γήπεδο.

Με πολλή χαρά δωρίσαμε ως Δήμος Αλίμου έναν χλοοτάπητα για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Σερίφου. Τώρα έχουμε σε εξέλιξη δύο προγραμματικές συμβάσεις για δύο έργα. Γενικότερα, κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Είναι χαρά μας, αλλά είναι και χρέος των μεγαλύτερων Δήμων να στηρίζουν τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που αντιμετωπίζουν πολλές αντιξοότητες. Χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που πετυχαίνουμε κάτι. Μακάρι να γίνουν ακόμα περισσότερα έργα εκεί.

Ποια είναι η σχέση σας με τη Σέριφο;

Σχέση λατρείας, τι άλλο; Από μικρό παιδί ταύτισα το καλοκαίρι με τη Σέριφο. Καθώς και οι δύο μου γονείς είναι Σεριφιώτες, κάθε χρόνο πηγαίναμε στο «νησί», που καθώς μεγάλωνα, καλοκαίρι με καλοκαίρι, με γοήτευε όλο και περισσότερο… Θυμάστε τον Ελύτη; …«Μπροστά στη ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία. Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες – κάτι παράλογο ίσως, παρ’ όλα αυτά ικανό να φέρνει τον άνθρωπο στις πραγματικές του διαστάσεις».

Τι σημαίνουν οι Κυκλάδες για εσάς;

Γαλήνη, αν μπορείς να το πεις με μια λέξη. Το τοπίο είναι γυμνό, λιτό, με τον ήλιο να χτυπάει στην ξερολιθιά και τ’ άσπρα σπίτια μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου. Έχει κάτι το ξεχωριστό το φως εκεί; Ίσως. Το σίγουρο είναι ότι γεμίζουν οι πνεύμονές σου με θρούμπι κι η ψυχή σου με πραότητα.

Πάντως ο Άλιμος στην παραλία του μοιάζει με ένα μαγικό νησί! Δεν του λείπει τίποτα. Τι σχέδια έχετε για την παραλία σας;

Όντως, είναι ακριβώς έτσι! Όταν κατεβαίνω στον θερινό μας κινηματογράφο, δίπλα στη θάλασσα, έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι διακοπές στις Κυκλάδες. Ολοένα και περισσότερο, ολόκληρος ο Άλιμος αποκτά την εικόνα του νησιού το καλοκαίρι. Βλέπεις παντού να κάνουν βόλτα Έλληνες επισκέπτες και ξένοι τουρίστες, ακούς μέσα στα καταστήματα πολλές ξένες γλώσσες.  Ακριβώς, λοιπόν, για να γίνουμε ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ποιοτικό τουρισμό, προχωράμε στην υλοποίηση των σχεδίων μας για την παραλία: μέσα στο 2020 ξεκινάει η μεγάλη ανάπλαση-αναβάθμιση της Μαρίνας Αλίμου, που είναι η μεγαλύτερη Μαρίνα της Ελλάδας. Μιλάμε για μία επένδυση της τάξης των 50.000.000 €, στην πρόοδο της οποίας ο Δήμος Αλίμου έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Μέσα στο 2019 προχωράμε στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, ώστε να αναλάβουμε τη διοίκηση και διαχείριση του αιγιαλού. Υπογράψαμε ήδη συμφωνία με την ΕΤΑΔ ΑΕ, ώστε να αναλάβουμε και τη διοίκηση-διαχείριση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, πέρα από τον αιγιαλό. Δεν σας λέω περισσότερα, για να μην σας κουράσω – αφήστε που θέλουμε να φυλάξουμε και κάποιες ωραίες εκπλήξεις για τους Αλιμιώτες!

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη χρονιά; 

Αμέτρητα πράγματα, μικρά και μεγάλα. Πρώτα από όλα, να κατακτήσουμε μία ακόμα πιο ποιοτική καθημερινότητα στην περιοχή μας, με ακόμα περισσότερη καθαριότητα, πράσινο και πολιτισμό. Ταυτόχρονα, να προχωρήσουν σημαντικά projects, όπως η κατασκευή του 2ου Κλειστού Γηπέδου, το μεγάλο έργο της Μαρίνας, οι αναπλάσεις της ‘Κλούβας’ και άλλων περιοχών. Και βέβαια, να φτάσουμε πιο κοντά στην επίλυση χρόνιων διεκδικήσεών μας, όπως η δημιουργία Δημοτικού Κοιμητηρίου και η ένταξη περιοχών στο Σχέδιο Πόλης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο πρώην αεροδρόμιο, συνθέτουν την καινούρια μορφή του Αλίμου, ριζικά καλύτερη, πιο ζωντανή, πιο λειτουργική, πιο όμορφη.

Με το έργο στο παλιό αεροδρόμιο που ανήκει γεωγραφικά σε εσάς ποια είναι η θέση σας;

Πράγματι, λίγοι γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πρώην Αεροδρομίου και όλη η περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγ.Κοσμά ανήκουν γεωγραφικά στον Άλιμο. Η Δημοτική μας Αρχή από το 2015 έχει ταχεί υπέρ του να προχωρήσει η επένδυση-ανάπλαση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, θέτοντας ταυτόχρονα μία σειρά από (σχεδόν αυτονόητες) προϋποθέσεις. Έκτοτε οι διαδικασίες για την επένδυση προχωράνε πάρα πολύ αργά, με αρκετά ‘πισωγυρίσματα’, ενώ και τα ζητήματα που έχουμε θέσει οι τρεις όμοροι Δήμοι (Άλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη) δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την πολιτεία, σχεδόν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας για δημιουργική και εποικοδομητική συμβολή στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Έχετε να δείξετε σημαντικό έργο στον κοινωνικό τομέα του Δήμου. Πείτε μας τι έχετε κάνει σε τίτλους και ποιοι οι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη χρονιά. 

Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Συσσίτιο σε συνεργασία με την Εκκλησία, Κέντρο Κοινότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πρόνοιας, Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο μάλιστα από πέρυσι επεκτάθηκε και στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης ΚΕΠ Υγείας για την πρόληψη και την φροντίδα της υγείας των πολιτών, αλλά και επέκταση των δομών που υποστηρίζουν την οικογένεια, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Και βέβαια, υποδομές για τα ΑμεΑ και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως ράμπες στα πεζοδρόμια και ειδικούς μηχανισμούς για την πρόσβαση στη θάλασσα. Όπως ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, οι περισσότερες κοινωνικές δομές απευθύνονται στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην ανακούφιση των ανθρώπων από την πείνα και την ανέχεια. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην αποτελεσματική λειτουργία τους και, όσο χρειάζεται, να τις επεκτείνουμε. Εύχομαι όμως σύντομα ο τόπος μας, η Ελλάδα, να μην έχει ανάγκη τις δομές αυτές.