Θεσσαλονίκη: Διανομή τροφίμων με ποδήλατα σε ευπαθείς ομάδες – Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης θα συλλέγουν και θα μοιράζουν με ποδήλατα σε ευπαθείς ομάδες, τρόφιμα 

Με σύνθημα «καμία μερίδα φαγητού χαμένη» μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης συλλέγουν και μεταφέρουν με ποδήλατα σε ευπαθείς ομάδες, φρούτα και λαχανικά που μένουν μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς. «Πρόκειται για το πρόγραμμα “Free meals on wheels”, που υλοποιούμε από τον φετινό Ιούνιο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε η Ελεωνόρα Ζώτου από την Οικολογική Κίνηση, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη αγοραστεί ποδήλατα με τρέιλερ για τη μεταφορά των προϊόντων από τη λαϊκή αγορά Ξηροκρήνης.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια οργάνωνε την παροχή εβδομαδιαίων κοινωνικών γευμάτων, αλλά είναι η πρώτη φορά που η δράση αυτή συνδέεται άμεσα με την οικολογική προσέγγιση και την αειφόρο χρήση των τροφίμων, ενώ παράλληλα ενισχύει την συνεργασία μεταξύ τοπικών και μεταναστευτικών ομάδων, εθελοντών και δικαιούχων.

Όπως εξηγεί η κ.Ζώτου, κάθε Σάββατο συλλέγονται φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» και στη συνέχεια μοιράζονται σε οικογένειες Ελλήνων και αλλοδαπών, που βρίσκονται σε ανάγκη. «Επειδή δεν πρέπει να πετιέται τίποτα, μαζεύουμε ότι μένει από τους πάγκους της λαϊκής και τα μεταφέρουμε με ποδήλατα. Εκτός από τα νωπά προϊόντα, διανέμουμε, πάλι με ποδήλατα, και μαγειρεμένα γεύματα που ετοιμάζουμε με τα λαχανικά που σε άλλη περίπτωση, θα πετιούνταν από τους παραγωγούς» προσθέτει.

Εκτός από τη συλλογή και διανομή τροφίμων, το πρόγραμμα που έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2020, περιλαμβάνει και τη διοργάνωση εργαστηρίων τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και θα απευθύνονται σε άτομα που δεν θέλουν να πετάξουν το παλιό τους ποδήλατο αλλά θέλουν να του δώσουν νέα ζωή για να είναι και πάλι χρήσιμο. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν μηνιαία εργαστήρια με θέματα ανακύκλωσης, διαχείρισης τροφίμων και αποβλήτων και βιώσιμης ανάπτυξης και κατανάλωσης.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και www.lifo.gr