Με δυνατό μελτέμι άρχισε ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

Με πληρώματα κορυφαίους ιστιοπλόους από την Ελλάδα και το εξωτερικό άνοιξε πανιά σήμερα το μεσημέρι ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής».

Την εκκίνηση της ιστορικής διοργάνωσης έδωσαν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να διεξάγονται τέτοιοι αγώνες που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα όχι μόνο του αθλητισμού αλλά και του αθλητικού τουρισμού. Ειδικά εν όψει του 2021, που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, τέτοιοι αγώνες θα πρέπει να προσελκύσουν περισσότερους αγωνιζόμενους και από το εξωτερικό ώστε να αναδειχθεί η ελληνική ναυτοσύνη και ο ρόλος της στην Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η εκκίνηση των τριάντα σκαφών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Τα ιστιοπλοϊκά, αφού περάσουν από το Σούνιο, θα συνεχίσουν βόρεια προς το ακρωτήρι Καφηρέας (Κάβο Ντόρο), θα περάσουν τη βόρεια πλευρά της Άνδρου και θα κατευθυνθούν νότια ώστε αργά το βράδυ να φτάσουν στη Χώρα όπου ολοκληρώνεται η ιστιοδρομία (72 ν.μ.).

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «χάλκινο» ολυμπιακό ντουέτο των 470, Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, ο Δημήτρης Μούγιος, ο οποίος κατάκτησε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου στην κωπηλασία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ιστιοπλοΐα, οι Ολυμπιονίκες Λεωνίδας Πελεκανάκης, Ανδρέας Κοσματόπουλος, αθλητές με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς και σε διεθνείς διοργανώσης τριγώνου και ανοικτής θάλασσας, όπως οι Γεώργιος Ανδρεάδης, Στέλιος Μπόνας, Μιχάλης Μιτάκης, Κώστας Μάνθος, Παναγιώτης Καμπουρίδης, Μιχάλης Πατενιώτης, Άλφης Γεωργιάδης , Στέλιος Σωτηρίου, Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης, Ηλίας Μυλωνάς, Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης Άκης Τσαλίκης κ.α.