Ίδρυμα Γεώγιου και Αικ. Χατζηκώνστα: Κοντά στα παιδιά από το 1853

Το Ίδρυμα Χατζηκώνστα από την ίδρυσή του είχε ως σκοπό να βοηθάει παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε με ποιούς τρόπους και ποια είναι τα προγράμματα με τα οποία τα υποστηρίζετε;

To Ίδρυμα Χατζηκώνστα εδώ και 160 χρόνια, βοηθάει άπορα παιδιά να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να ενταχθούν στην κοινωνία. Το Ίδρυμα έχει διάφορα προγράμματα με τα οποία στηρίζει παιδιά πρώτα και κύρια με την Φιλοξενία Εσωτερικών Οικοτρόφων, αγοριών και κοριτσιών, σχολικής ηλικίας. Κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης για παιδιά, που χωρίς την βοήθεια μας ο στόχος αυτός θα ήταν ανέφικτος λόγω των κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Βάσει του Οργανισμού, στα παιδιά παρέχεται τροφή, περίθαλψη, ένδυση, υπόδηση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Σε αυτό το Τμήμα τα παιδιά διαμένουν στο Οικοτροφείο και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, των αργιών, των σχολικών εορτών και των θερινών διακοπών, έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην οικογένεια ή σε συγγενικά πρόσωπα. Εκτός από το οικοτροφείο, υπάρχουν προγράμματα όπως, η Οικονομική Ενίσχυση Εξωτερικών Οικοτρόφων: το τμήμα έχει σκοπό να βοηθήσει μονογονεϊκές ή/και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά δεν επιθυμούν την εισαγωγή των παιδιών τους στο Οικοτροφείο του Ιδρύματος. Η οικονομική ενίσχυση προσφέρεται για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης της σχολικής φοίτησης των παιδιών. Επίσης, υπάρχει η Μερική Εισαγωγή Παιδιών στο Οικοτροφείο. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στην ημερήσια φροντίδα και σίτιση παιδιών μετά το σχολείο τους, καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών στη μελέτη και την ασφαλή παραμονή και φύλαξή τους. Υποστηρίζονται κυρίως οικογένειες, στις οποίες οι γονείς έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και εργάζονται. Άλλο πρόγραμμα είναι η Προσωρινή Διαμονή στο Οικοτροφείο παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες σε κρίση, λόγω ασθενείας, ατυχήματος ή άλλου έκτακτου συμβάντος.
Το Ίδρυμα επίσης, ενισχύει τους φοιτητές και τα αγόρια κατά τη διάρκεια της θητείας τους με το πρόγραμμα της Οικονομικής Ενίσχυσης Γ΄ βάθμιας Εκπαίδεσης και Στρατιωτικής Θητείας. Πιο αναλυτικά, το τμήμα αυτό ενισχύει οικονομικά και υλικά τους απόφοιτους φοιτητές κατά την διάρκεια των σπουδών τους έως και την ολοκλήρωσή τους και επίσης παρέχει ένα οικονομικό βοήθημα όσο διαρκεί η στρατιωτική τους θητεία. Και τέλος, κοινωνικοί λειτουργοί συντονίζουν Ομάδες με γονείς.

Το ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς των εξωτερικών οικοτρόφων που μένουν σε περιοχές της Αττικής, να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές ομάδες, οι οποίες γίνονται με ευθύνη των κοινωνικών λειτουργών του τμήματος των εξωτερικών οικοτρόφων. Επίσης το ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς των δημοτικών σχολείων στα οποία φοιτούν οι οικότροφοι μας να συμμετέχουν σε αντίστοιχες ομάδες συμβουλευτικού πάντα χαρακτήρα.

Ποιός είναι ο ρόλος των εθελοντών στο ίδρυμα; Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;
Εθελοντές υπάρχουν και παρέχουν στα παιδιά είτε μαθησιακή υποστήριξη όπως ξένες γλώσσες, υπολογιστές, ενισχυμένη διδασκαλία στα μαθήματα του
σχολείου, είτε δημιουργική απασχόληση όπως ζωγραφική, παραμύθι, ελεύθερο παιχνίδι, μουσική.

Μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής στέλνοντας βιογραφικό σημείωμα και αφού πραγματοποιηθεί συνέντευξη με τους αρμόδιους επιστήμονες .
Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος εθελοντής είναι η δραστηριότητα που θέλει να παρέχει, να ενισχύει την κάλυψη των αναγκών των παιδιών και να είναι χρήσιμη για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Επίσης η παρουσία του εθελοντή στο χώρο πρέπει να είναι, μια θετική παρουσία, να εμπνέει εμπιστοσύνη και γνήσιο ενδιαφέρον για προσφορά προς τα
παιδιά και συνεργασία με τους παιδαγωγούς.

Αν σας έλεγα να μιλήσουμε με αριθμούς πόσο χρόνο ζωής θα δίνατε στο ίδρυμα δεδομένης της οικονομικής του κατάστασης;
Με τους σημερινούς ρυθμούς, το Ίδρυμα έχει 2 με 3 χρόνια ζωής.
Για το λόγο αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια περιστολής δαπανών και η μετατροπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά με μείωση του κόστους χωρίς
την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πόσο αλλάζουν οι συμπεριφορές των παιδιών όταν μεγαλώνουν σε ένα ίδρυμα μακριά από τους γονείς τους;
Η οικογένεια πάντα θα είναι αναντικατάστατη για ένα παιδί. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνει ένα παιδί στο χώρο ενός Ιδρύματος μιας και η αναζήτηση για την ασφάλεια από την οικογένεια και τα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν για τη δεδομένη κατάσταση δεν σταματούν. Σαφώς επηρεάζονται οι συμπεριφορές των παιδιών μακριά από τους γονείς τους, και συνήθως με όχι θετικό τρόπο, γι΄ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε την αποϊδρυματοποίηση και στηρίζουμε τις οικογένειες, με απώτερο στόχο την ταχύτερη επιστροφή των παιδιών σε αυτές.

To Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα

Με 43.000 αργυρά ρούβλια, που άφησε ο Γ. Χατζηκώνστας, ξεκίνησε το έτος 1853 το ίδρυμα Χατζηκώνστα, που είναι το παλαιότερο σε λειτουργία και ένα από τα τρία πρώτα φιλανθρωπικά καταστήματα στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς. Αρχικά το ορφανοτροφείο παρείχε εξατάξια εκπαίδευση και τεχνικό προπαρασκευαστικό τμήμα των επαγγελμάτων της ξυλουργείας, υποδηματοποιείας, σιδηρουργίας, μηχανουργίας, ραπτικής, ενώ προετοίμαζε τους οικότροφους και για το πολυτεχνείο. Το παλαιό κτίριο είχε 2.543 απόφοιτους στην ιστορία του.

Το έτος 1963 ανεργέθηκε το νέο κτίριο του ορφανοτροφείου και λειτουργεί από το 1972, καταγράφοντας τη σύγχρονη ιστορία του. Σε μια περίοδο 39 ετών έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όχι μόνο.

INFO

Ίδρυμα Γεώγιου και Αικ. Χατζηκώνστα

Χαλάνδρι 152 33

21 0681 0687

www.sfiha.gr