Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Άλμα Ζωής “Ο καρκίνος του μαστού είναι μια οικογενειακή υπόθεση…”

Κυρία Γαβριηλίδου είναι στόχος για το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μια γυναίκα να ξεπεράσει την ασθένεια του καρκίνου του μαστού και να βρει βοήθεια μέσα από εσάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Βεβαίως και είναι στόχος μας, ο οποίος υλοποιείται με τα προγράμματα στήριξης των γυναικών είτε ατομικά με την συμβουλευτική, είτε ομαδικά με τις ομάδες ψυχοθεραπείας.

Υπάρχει άγνοια των γυναικών;
Δυστυχώς ναι. Γι΄αυτό και το «Άλμα Ζωής» οργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού σε χώρους εργασίας, Δήμους, σχολεία και όπου αλλού μας
καλούν.

Από το 1998 που ξεκινήσατε ως μέλος στο «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μέχρι σήμερα που είστε πρόεδρος, ποιές είναι οι καινοτόμες ενέργειες που κάνετε στο σύλλογο;
Είναι πολλές αυτές οι ενέργειες! Καταρχάς εδώ και 5 χρόνια έχουμε καθιερώσει σεμινάρια προς τα μέλη μας αλλά και μη μέλη όπου αναλυτικά οι γυναίκες ενημερώνονται λεπτομερειακά για διάφορα θέματα που τις αφορούν, όπως για παράδειγμα τα θέματα γονιμότητας στις νέες κοπέλες που θέλουν μετά την εμπειρία τους να αποκτήσουν παιδί. Επίσης, μέθοδοι μακιγιάζ κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών όπου είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Ο Αγώνας Greece Race for the Cure® που εδώ και 6 χρόνια γίνεται στο Ζάππειο και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο. Στον περσινό Αγώνα έτρεξαν για τη ζωή 15.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, ο Αγώνας είναι μια γιορτή για τις γυναίκες που νόσησαν και είναι καλά και τιμή σε όσες δεν τα κατάφεραν. Πάνω από όλα όμως δίνουμε το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού όταν προληφθεί ιάται! Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης 210 8 253 253 που λειτουργεί στο Σύλλογο εδώ και 7 χρόνια από Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, απαντά και σε θέματα διεκδίκησης δικαιωμάτων, ασφαλιστικά και εργασιακά. Το Πρόγραμμα εξέτασης δωρεάν γυναικών σε νέες γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών καθώς και το Πρόγραμμα Γονιδιακού Ελέγχου σε μέλη μας εντελώς δωρεάν για τα δύο γονίδια BRCA1 και BRCA2, που ενέχονται για τον καρκίνο μαστού.

Πόσο επηρεάζεται το οικογενειακό περιβάλλον;
Νομίζω πάρα πολύ, διότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Όλη η οικογένεια συμμετέχει και στηρίζει τη μάνα, τη σύζυγο, την κόρη. Εγώ προσωπικά χρωστάω πολλά στην οικογένειά μου και στους φίλους μου.

Η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή της ασθενούς;
Βεβαίως και μπορεί, γιατί με την έγκαιρη διάγνωση η ασθένεια προλαβαίνεται σε πιο αρχικά στάδια, άρα και η πορεία και η εξέλιξη είναι σαφώς καλύτερη.

Μέσα από την εμπειρία που έχετε και είστε πρόεδρος ενώ συλλόγου με έντονη δράση ποιά είναι η συμβουλή που θα δίνατε;
Καμία γυναίκα μετά τα 40 να μην αμελεί τον ετήσιο έλεγχο της ψηφιακής μαστογραφίας, υπέρηχο και κλινική εξέταση από χειρουργό μαστού. Και βέβαια, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό να φροντίζει πολύ νωρίτερα σε συνεργασία με τον γιατρό της να κάνει ό,τι εκείνος της υποδείξει.